promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A híres magyar riporter fél attól, hogy az Ukrajnában élő magyaroknak is fegyvert kell ragadniuk
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vujity Tvrtko beszélt az orosz-ukrán helyzetről, és teljesen értelmetlennek tartja a háborút.

Az orosz-ukrán konfliktus azután kezdett el felpörögni, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság függetlenségét. Aki egy kis gyorstalpalót szeretne erről az egészről, annak segít a Wikipédia egyik oldala, amit ide kattintva értek el.

Oroszország jelenleg felrúgta a konfliktust rendezni hivatott minszki megállapodásokat, megsértette az Ukrajna területi szuverenitására vonatkozó nemzetközi egyezményeket, illetve megnyitotta a kaput a hivatalos, Ukrajna elleni katonai intervenció felé.

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak az Oroszország elleni szankciókról és Joe Biden amerikai elnök is szankciókat jelentett be.

Közben az orosz csapatok mozgolódnak, míg Ukrajnában mozgósították a tartalékosokat, valamint szükségállapotot hirdettek.

Orbán Viktor kedden bejelentette, hogy Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitását és területi épségét.

Közben Vujity Tvrtko is megszólalt a feszült orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban. A riporter közvetlenül érettségije után ragadt Szlavóniában, Horvátországban, amikor kitört a jugoszláv háború, és látta, miként fordulnak fegyverrel egymásnak az emberek.

„Ukrajnában él egy 150 ezres magyar kisebbség, akik ukrán állampolgárok és akiknek bármikor azt lehet mondani, hogy védje meg azt Kelet-Ukrajnát, Donyecket és megtörténik újra az, hogy egy magyar fiatalember harcol egy olyan háborúban, amelyhez semmi köze. Szörnyű volt megélni azt, amikor a jugoszláv hadseregbe besorozott magyarok a szlavóniai magyarokat lőtték a szerb-horvát háborúban. Ugyanilyen tragédia volt, amikor magyar áldozatokat temettek, akik Koszovóban, a szerb-albán háborúban estek el”

- nyilatkozta a Blikknek az újságíró-riporter.

Továbbra is úgy gondolja, hogy a háború nem megoldás semmire, és reméli, hogy sikerül békésen megoldani a krízist.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás