promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sunnyogva elindították a háborút az oroszok, bevonultak Kelet-Ukrajnába!
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kérdés, hogy megállnak-e, vagy átváltanak teljes invázióra.

Diplomáciai furfanggal kezdte meg a háborút Oroszország Ukrajna ellen. A csapataik egyelőre azokra a területekre vonultak be, ahol már eddig is farkasszemet néztek az ellenséggel – kérdés, hogy ott megállnak-e.

Putyin elnök február 21-én az orosz állami tévé közvetítésében írta alá azt a dokumentumot, amellyel elismeri önálló államokként a két kelet-ukrajnai szakadár területet. Lényegében Luhanszk és Donyeck ukrán megyékről van szó, ahol szinte azóta zajlanak a harcok, hogy Oroszország 2014-ben bekebelezte a Krím-félszigetet.

Most az oroszok egy huszáros vágással a megyéket elismerték a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságoknak, majd be is vonultak oda újabb csapatokkal, békefenntartóknak címkézve magukat. Annyi a bökkenő a dologban, hogy a két megye körülbelül 60 százalékát az ukránok tartják ellenőrzés alatt, nekik tehát ki kellene onnan vonulniuk.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő máris kijelentette, hogy ők a maguk részéről a régi határokat tartják hivatalosnak, és lényegében így tesz a világ többi része is, beleértve természetesen az Európai Uniót.

Zelenszkij ugyanakkor azt is világossá tette, hogy Ukrajnának nem áll szándékában erővel visszaszerezni a 2014-ben elveszített kelet-ukrajnai területeket, illetve a Krímet. Ha az oroszok viszont továbbhaladnak Luhanszk és Donyeck megyékben, abból óriási háború fog kerekedni.

„Nem kizárt, hogy Oroszország határozottan fel fogja kérni Kijevet, hogy az ukrán haderő hagyja el ezt a területet”

– idézte a hvg.hu Vjacseszlav Nyikonovot, az orosz parlament külügyi bizottságának alelnökét. Ez alapján a totális háború már a küszöbön áll.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás