promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális ajándékot küldtek az ukránok Putyinnak a választások idején: több ember meghalt, félelmetes ellenreakció jöhet
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy orosz várost szinte leállítottak, de kritikus infrastruktúrát is támadtak az ukránok.

A dél-oroszországi Belgorod városának ukrán ágyúzása két ember halálát okozta, egy dróntámadás miatt pedig tűz ütött ki egy Moszkvától délre fekvő orosz olajfinomítóban - közölték tisztviselők, miközben az orosz hatóságok azt állították, hogy meghiúsították szabotőrök újabb kísérletét a határ átlépésére.

A szombati támadások akkor történtek, amikor az oroszok a szavazás második napjához érkeztek az elnökválasztáson, amely szinte biztosra vehető, hogy Vlagyimir Putyin uralmát újabb hat évvel meghosszabbítja. Az orosz-ukrán háborúban ez volt a legutóbbi nagy hatótávolságú rakéták és rakétatüzek cseréje, az ukrán rakéták közvetlenül egy játszótér mellett csapódtak be - a város boltjait bezárták, és az embereket arra kérték, ne hagyják el az otthonaikat:

Öt ember is megsebesült, amikor egy ukrán drón eltalált egy autót Glotovo faluban, mintegy két kilométerre az ukrán határtól - mondta Vyacheslav Gladkov, a régió egyik tisztviselője.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton azt is közölte, hogy meghiúsította "ukrán szabotázs- és felderítő csoportok" próbálkozásait, amelyek az ukrajnai Szumi területéről akartak bejutni az országba.

Ezt követte egy fegyveres behatolás, amelyet a Kreml ukrajnai orosz ellenfelei kezdtek meg kedden Belgorod és Kurszk térségében - az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a moszkvai katonai és biztonsági erők 30 harcost öltek meg a legutóbbi behatolás meghiúsítása során.

Az Orosz Önkéntes Testület - az egyik olyan csoport, amely azt állította, hogy kedden átlépte a határt, és amely szerint "az ukrán és az orosz nép szabadságáért harcol" - szombaton videót tett közzé a közösségi médiában, amelyben azt állította, hogy 25 orosz katonát fogtak el.

A háború kezdete óta szórványosan történtek határon átnyúló támadások a térségben, amelyek állítások és ellen-állítások, valamint dezinformáció és propaganda tárgyát képezték.

Az Interfax hírügynökség idézte a vészhelyzetekkel foglalkozó minisztériumot, amely szerint a "nyílt lánggal égést" a szizsrai finomítóban leállították, de még mindig folynak az intézkedések a teljes eloltás érdekében. Nem volt világos, hogy a tűz milyen hatással lesz az üzem termelésére, amelynek kapacitása évi 8,5 millió tonna nyersolaj feldolgozására alkalmas, ami napi 170 ezer hordónak felel meg.

A helyi kormányzó szerint szombaton egy másik, Novokuibiszevszkben található finomító ellen is meghiúsult egy támadás. Mindkét üzem a Rosznyeft tulajdonában van, és a Moszkvától délkeletre fekvő Szamara régióban található, mintegy 800 kilométerre a legközelebbi ukrán ellenőrzés alatt álló területtől.

Egy ukrán drón robbanószert is ledobott egy szavazóhelyiség közelében az oroszok által határolt Zaporizzsjai területen - közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség, sérültekről vagy károkról nem érkezett jelentés.

A támadások egy nappal azután történtek, hogy az ukrajnai Odesa kikötőváros elleni orosz támadásban legalább 20 ember meghalt. A ballisztikus rakétatámadás pénteken házakat robbantott fel a déli városban, amelyet egy második rakéta követett, amely a helyszínre érkező elsősegélynyújtókat vette célba - közölték tisztviselők.

Több mint 50 ember még mindig kórházban van a támadások után - közölte szombaton Szvitlana Bedreha, Odesa alpolgármestere az ukrán állami média szerint, 
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek este videóbeszédben "igazságos választ" ígért a támadásra.

forrás: al-Jazeera

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás