promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen fordulat: belső ellenségtől retteghet Putyin, fegyveres orosz katonák foglaltak el határmenti orosz településeket
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minden jel arra utal, hogy ezt még a Nyugat sem látta jönni: tényleg belső lázadás lehet.

Lássuk be, erre a hírre nem számítottunk: Vlagyimir Putyin rendszere rég nem látott fenyegetést élhet át, ráadásul az ellenség nem kívülről, hanem belülről jön.

Nem vagyunk benne biztosak, hogy sokan hallottak már a Szabad Oroszország Légióról - az index.hu hosszú anyaga előtt bevalljuk mi sem. Az Orosz Föderáció irányítása kívülről nézve meglehetősen stabilnak tűnik: vannak választások, volt már Dmitrij Medvegyev az elnök, de lássuk be, igen erős a gyanú, hogy amíg Vlagyimir Putyin bírja, ő lesz Oroszország elnöke.

Az ellenzési mozgalmakkal sem bánik éppen kesztyűs kézzel a hatalom: nyílt tömegtüntetés a hatalom ellen teljesen elképzelhetetlen, nincs nagy számban megjelenő ellenzéki sajtó - élnénk a gyanúperrel, hogy a választásokon induló ellenzéki pártok is amolyan látszat-jelleggel vannak ott (ami ahhoz talán elég, hogy mutogatni lehet a nyugati demokrácia-féltőknek).

Ezek miatt az aspektusok miatt különösen meglepő a hír, ami tegnap érkezett: a Szabad Oroszország Légió, ami az orosz hadsereg katonáiból alakult, fegyverrel foglalt el határmenti településeket, megüzenve a lakosságnak, hogy fel fogják szabadítani Putyin uralma alól Oroszországot.

A hír több szempontból is zavarba ejtő: egyrészt a Nyugat nem igazán kommentálta, nem "támogatta" őket, és még ukrán részről is elég visszafogott nyilatkozatok voltak - leginkább azt közölték, hogy nekik ehhez semmi közük, de amúgy az Orosz Föderáció állampolgárai cselekedeteibe nekik nincs beleszólásuk (tulajdonképpen mivel éppen hadban állnak Oroszországgal, érthető, hogy nem támadják a légiót, de feltűnően visszafogott a nyilatkozat).

Távol áll tőlünk, hogy azt állítsuk magunkról, hogy az orosz belviszonyok szakértői lennénk, mindazonáltal figyelemre méltó az igen szűkszavú orosz reakció is: általában meglehetősen gyorsan titulálnak nyugati ügynöknek minden ellenük való belső szervezkedést (gondoljunk például Navalnijra) - ám most nem történt ilyen. 

Ezek a tényeket ismerve kénytelenek vagyunk arra következtetni, hogy az esettel kapcsolatban (világunkban meglehetősen ritka) pontosan az van, ami látszik: egész egyszerűen van egy csoportosulás, akik nem nyugat-pártiak, de Vlagyimir Putyin munkásságával is a lehető legkeményebben szemben állnak - a két pólushoz szokott modern gondolkodásnak meglehetősen idegen gondolat, de az még nem jelenti azt, hogy nincs is ilyen.

A szándékot a közzétett nyilatkozatok is megerősítik: Alekszej Baranovszkij, a légió egyik katonája így fogalmazott:

A légiósok közel vannak. Itt az ideje, hogy megmutassuk, hogyan kell szavazni ezeken a választásokon. Megértjük, hogy most félelmetes a fegyveres erőkkel harcolni, de önök is szolgáltathatnak nekünk információkat – ez lesz a hozzájárulásuk a Putyin-rezsim elleni harchoz.

Még azt sem cáfolták, hogy közük lenne a tegnap lezuhant orosz Il-76-os teherszállítógép tragédiájához. Hogy az ukránok számára egyre nehezebbnek kinéző háborúban fordulatot hozhat-e ez a jelenség, azt még egészen biztosan nem lehet kijelenteni - mindenesetre a belső ellenség megjelenése kizárt, hogy különösebb örömmel töltené az orosz vezetést.

Cikkünkhöz forrásul az index.hu igen alapos írását használtuk fel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás