promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az ukránok korábban felgyújtották a magyar Honfoglalás-emlékművet - most azzal üzentek nekik a fővárosban
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valaki erős üzenetet küldött a vandalizmusra válaszként.

A magyar-ukrán viszony nem mondható éppen a legjobbnak, különösen a háború kitörése óta. Egyes jelentések szerint a problémák leginkább a 2014-es majdani puccs után izzottak fel, miután az új ukrán kormány elkezdett egyre inkább nacionalista politikát folytatni (ez a vád gyakran éri az ukránokat orosz részről is).

Politikai szinten még nem jött össze a két államfő között a találkozó, ám a két külügyminiszter, Dmitro Kuleba és Szijjártó Péter már folytattak megbeszéléséket - magyar jelentések szerint szintén nem túl nagy sikerrel, ugyanis az év eleji megbeszélésén a magyar fél által benyújtott, a kárpátaljai magyarság helyzetén javítani kívánó javaslatokból az ukránok által küldött válasz semmit nem tartalmazott.

Talán a terhelt viszony egyik legszomorúbb aspektusa a másik nép kulturális kincseinek nem tiszteletben tartani - és talán részrehajlás nélkül, objektíven ki lehet jelenteni, hogy sajnos az ukrán soviniszták több elfogadhatatlan cselekedettel járultak hozzá a viszony romlásához.

Emlékezetes volt például, amikor például a munkácsi várat díszítő turul-szobrot önkényesen lefűrészelték, és az árokba dobták, de hasonlóan barbár cselekedet volt a Vereckei-hágónál található magyar honfoglalás-emlékmű felgyújtása is.

Budapesten 2007 óta áll szobra Tarasz Sevcsenkonak, a nagy ukrán költőnek (a Bem József téren) - amit a helyi ukránság minden évben megkoszorúz, kék-sárga szalaggal díszít fel. Ez ellen soha senki nem emelt kifogást: Tarasz Sevcsenko verseit magyarra többek között olyan költőóriások is fordították, mint például Weöres Sándor - nem csak az ukrán, de az egyetemes lírát is gazdagította a költő művészetével.

A szobrot a háború kitörése óta sem érte semmilyen rongálás - valaki most mégis a szobron keresztül küldött erős üzenetet, de szerencsére nem a vandalizmus volt az eszköze. A költő szobrának talapzatára valaki az ukrán soviniszták által korábban felgyújtott Vereckei-hágót díszítő honfoglalás-emlékmű kicsinyített mását helyezte - egyelőre nem tudni, ki volt, mindenesetre az üzenet erős, vandalizmus nélkül.

A képeket IDE kattintva nézhetik meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás