promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A nők tették híressé, ez lett a veszte is: így élt és szeretett Magyarország leghíresebb költője
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ősz beköszöntével az embernek kedve támad egy könyv társaságában leheveredni a meleg szobában egy fotelba és elveszni az irodalom remekei között. 

Az irodalom általában a kifinomult emberek szórakozása. Legnagyobb íróink azonban sokszor rocksztárokat megszégyenítő életmódot folytattak. Az ősz beköszöntével megemlékezünk Ady Endréről, aki a magyar irodalom egyik legtehetségesebb, és legbotrányosabb írójaként vonult be az irodalomtörténetbe.

Ady Endre Érdmindszenten, nemesi származási családban született 1877-ben, november végén. Mindkét kezén hat ujjal jött világra, az ősmagyar hagyomány ezt a táltosi kiválasztottság jeleként értelmezte. A táltosokhoz hasonlóan Ady is véleményvezéri szerepet vállalt, szépirodalmi tevékenysége mellett újságírói tevékenységet is folytatott, a magyar politikai egyik legnagyobb alakja is. 

Bohém életvitelét már iskolás évei alatt elkezdte, a zilahi református gimnázium elvégzése után jogi tanulmányokat folytatott Debrecenben és Budapest, ám a szüleitől tanulmányaira kapott pénzt sokszor szórakozásra költötte el. Emiatt szégyellte magát szülei előtt, visszautazott munkát vállalni Erdélybe, majd szakaszosan ímmel-ámmal folytatgatta tanulmányait. A joghallgatás helyett azonban jobban érdekelte az újságok világa, és már Debrecenben elhelyezkedett különböző haladó szellemiségű lapoknál.

Költészeti tevénységét is debreceni évei alatt kezdte el, első kiadott verseskötete ("Versek" címmel) azonban még nem aratott sikert. Újságíróként azonban egyre ismertebbé vált, egyház-ellenes cikkei sokszor okoztak közéleti botrányt. Debrecen után Nagyváradon helyezkedett el helyi lapoknál, és hamar az éjszakai élet ismert alakjává vált. Élete 1903-ban érkezett fordulóponthoz, ekkor ismerte meg a férjezett Dióssyné Brüll Adélt. A gazdag assszonyal viharos, 9 évig tartó kapcsolatot folytatott, ez idő az alatt járt többször Párizsban is. Nyugati útjai során ismerkedett meg a francia szimbolista költőkkel, akik óriási hatást gyakoroltak művészetére. 

Ady Endre egész élete során számtalan nővel folytatott hosszabb-rövidebb viszonyt, párhuzamosan akár több személlyel is egy időben. A korábban emelkedett szerelmi költészet magasztos hagyományaival szakítva megénekelte a szerelem profánabb oldalát is, sokszor írt ódákat utcalányokhoz. Fiatalon, 41 évesen bekövetkezett halálához szabados szerelmi élete is hozzájárult: már nagyváradi évei alatt is küzdött szifilisszel, és a kór élete vége felé elhatalmasodott rajta.

Élete utolsó éveit szanatóriumokban töltötte, fejadagjához naplója tanulsága szerint hozzátartozott napi 100 szál cigaretta és 2 liter bor is. Ady Endre életstílusa pályatársait is megihlette, Krúdy Gyula Ady Endre éjszakái címmel írt nagy sikerű regényt. Végül az ősz köszöntésére álljon itt Ady Endre egyik legszebb verse, a Párisban járt az ősz című:

Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen,
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.
Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok:
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak,
Arról, hogy meghalok.
Elért az Ősz és súgott valamit,
Szent Mihály útja beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig az uton
Tréfás falevelek.
Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé
S Párisból az Ősz kacagva szaladt.
Itt járt s hogy itt járt, én tudom csupán
Nyögő lombok alatt.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás