promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hazudtak az ukránok, vérlázító választ küldtek vissza Szijjártó Péternek
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A külügyminiszter szerint amíg nincs változás, nincs remény legfelsőbb szintű csúcstalálkozóra.

A magyar-ukrán kapcsolatok már a háború kitörése előtt sem voltak éppen felhőtlenek, és a háború kitörése után sem indultak óriási javulásnak. Magyarország a nyugati tömb részeként kiveszi a részét Ukrajna segélyezéséből anyagilag is, valamint már eddig is több ezer menekültet fogadott be.

Mindezek ellenére a diplomáciai kommunikáció meglehetősen kemény szavakkal zajlott: ment az oda-vissza üzengetés, a Mi Hazánk parlamenti frakciója halálos fenyegetést kapott Ukrajnából.

Tavaly felmerült az ötlet egy legfelsőbb szintű, Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij közötti csúcstalálkozóra, ám ez végül nem valósult meg, de a két külügyminiszter, Dmitro Kuleba és Szijjártó Péter januárban találkoztak Ungváron, ahol számos kérdést vitattak meg.

A tárgyalás részeként magyar részről Szijjártó Péter átnyújtott ukrán kollégájának egy 11 pontot tartalmazó dokumentumot, amik a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetével foglalkozik: ebben állítása szerint nem szerepelt semmi olyan kérés, ami 2015 előtt ne lett volna a térségben élők alapvető joga, és ukrán részről is ígéretet kapott a helyzet rendezésére.

A most megkapott ukrán válaszdokumentum viszont nem tartalmaz semmi olyasmit, ami összhangban lenne a magyar kérésekkel:

Sajnos azt kell megállapítani, hogy az ukrán kollégák által nekünk megküldött válaszdokumentum nem tartalmaz semmifajta előrelépést ezen a téren"

- mutatott rá Szijjártó Péter, majd kitért arra is, hogy a hivatalos választ a mai nap során fognak küldeni Ukrajnába.

"Nagyon remélem, hogy a jövőben el fognak mozdulni erről a dogmatikus álláspontjukról, és őszintén remélem, hogy valamifajta előrelépést fel fognak tudni mutatni a kisebbségi jogok vonatkozásában. Mindaddig, amíg a magyar nemzeti közösség jogainak visszaadásához szükséges jogszabályok nem születnek meg Ukrajnában, addig egy felsőbb szintű találkozónak a feltételei egyszerűen nem tudnak adottak lenni"

- fűzte hozzá.

(MTI)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás