promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
7 meglepő tény Ukrajnáról, amiket valószínűleg még sosem hallottál
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az orosz-ukrán háború miatt rengeteget beszélünk Ukrajnáról, most pedig elhoztunk nektek néhány érdekességet a szomszédos országról.

1. Sárga és kék zászló

Ukrajna nemzeti lobogóján két egyforma méretű vízszintes kék és sárga sáv található. A színek a széles kék égboltot és az országot jellemző búzatáblákat jelképezik.

2. Az ukrán nyelv

Az ukrán nyelvet a 3. legszebb nyelvnek minősítették 1934-ben a francia és a perzsa mögött; az olasz mögött pedig a 2. legdallamosabbnak.

3. Hét világörökségi helyszín

Ukrajna hét helyszínnek ad otthont az UNESCO világörökségi listáján. Ezek közé tartozik a kijevi Szent-Szófia-székesegyház és Lviv történelmi központja, a Kárpátokban egyedülálló fatemplomok és az őket körülvevő bükkerdők. (Reméljük, megmaradnak a háború után is.)

4. Itt található a híres Szerelem alagútja

A Szerelem alagútja egy félig elhagyatott vasútvonal Klevanban, Északnyugat-Ukrajnában, és a világ legromantikusabb helyeként tartják számon. Ezt a varázslatos természetes vasúti alagutat az egyvágányú vasútvonal két oldalán fák alkotta zöld boltívek veszik körül. A romantikus környezet sok párt vonz a helyre. A helyi legendák szerint az ide látogató párok kívánságai teljesülnek.

5. A világ legmélyebb metróállomása

Az Arsenalna állomás Kijevben, Ukrajna fővárosában található. Ezt a metróállomást 1960. november 6-án nyitották meg a kijevi metró első ütemének részeként, amit a Szovjetunió épített és tervezett. Jelenleg ez a világ legmélyebb állomása, 105,5 méterrel van a föld alatt.

6. Feltalálók

A két lvivi gyógyszerész, Jan Zeh és Ignacy Łukasiewicz 1853-ban feltalálta a gázlámpát. A feltalálás épületében még ma is megemlékeznek az eseményről.

7. A kijevi csirkemell

Az ízletes töltött csirkemell a közhiedelemmel ellentétben nem Kijevből származik. Valójában több javaslat is van az eredetére vonatkozóan. Míg egyesek úgy vélik, hogy az Orosz Birodalomban hozták létre, mások szerint Franciaországban. Ezt követően a New York-i éttermek Chicken Kyiv névre keresztelték át.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás