promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg ez a magyarok kedvenc üzletlánca? Most te döntheted el egyetlen gombnyomással - szavazó
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lidl, Aldi, Spar, Tesco, vagy Penny? Most egy gombnyomással eldöntheted, melyik a legjobb üzletlánc Magyarországon, de megnézheted azt is, mások hogy szavaztak.

Számos üzletlánc van Magyarországon, és nagyon megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik a legjobb. Hiszen mindenki más szempontból nézi, hogy hova jár szívesebben vásárolni. Hol kap meg mindent, amire szüksége van, és hol kap meg mindent kedvező áron, hol vannak a legjobb akciók, hol a legjobb a kínálat, a legfrissebb zöldség és gyümölcs, a legfinomabb a pékáru, a legkedvesebb dolgozók; nem beszélve az extra kedvezményekről, a kuponokról, az alkalmazásokról, és még hosszasan lehetne sorolni.

Ugyan sokszor csináltak már olyan szavazást, amiben felmérték, hogy a vásárlók hova szeretnek járni leginkább, de olyanra még talán nem volt példa, hogy nem csak egy üzletlánc, hanem az összes többiről is leadhattad egyszerre a voksodat; vagyis rögtön mindegyikről elmondhattad a véleményedet egyetlen gombnyomással.

Még mielőtt rátérnénk a szavazásra, nézzük meg, hogy pontosan mely üzletláncok kerültek fel a listára, és

mindegyikről eláruljuk, honnan származik a neve.

Az Aldi-t annak idején egy testvérpár, Karl és Theo Albrecht alapította. A cégük 1962 óta két különálló vállalatból, az Aldi Norból és az Aldi Südből áll. Nevét egyszerűen csak a diszkontlánc rövidítéséből, az Albrecht Discount-ból kapta. Az Aldi Süd-nek van a jól ismert Hofer nevű leányvállalata, amin keresztül hazánkban is megjelent az Aldi. Első itteni üzletüket 2008-ban nyitották meg, legutoljára 2022 decemberében jegyezték fel az aktuális boltszámukat; akkor 163 üzletük volt Magyarországon.

A Lidl 2004-ben kezdte meg működését Magyarországon, de története sokkal előbb kezdődött. Németországi indulását az 1930-as évekre datálják, amikor Joseph Schwarz megnyitotta élelmiszer nagykereskedését, majd nem sokkal később társult a Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co. gyümölcs-nagykereskedéssel. Később Dieter Schwarz folytatta a vállalkozást, aztán Ludwig Lidl-től megvásárolta a márkanevet, és azóta is ezt a nevet viseli. Első, ma jól ismert diszkontjukat 1973-ban nyitották meg.

1919-ben, a brit légierő zsidó származású pilótája alapította a Tesco-t. Sir John "Jack" Edward Cohen 21 éves volt, mikor mindössze 30 fontból indította el a vállalkozását: akkoriban még csak élelmiszereket árult a londoni piacon, majd a II. világháború után felpörgött az üzlete, és aztán szépen lassan kiépült a vállalatbirodalom, aminek üzletei már egy ideje Magyarországon is jelen vannak. Nevét a cég T. E. Stockwell tea-szállító partnere, és az alapító Cohen nevének összevonásából kapta.

A Spar-ral kapcsolatban van egy súlyos tévhit: sokan azt gondolják, hogy a német sparen, vagyis spórolni szóról kapta a nevét; valójában ez közel sem igaz. A Spar neve egy holland kereskedők szövetségéből jött létre, egészen pontosan a „Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig“ neveit olvasztották egybe (ami magyarul annyit tesz: kitartó együttműködéssel mindenki rendszeresen profitál). De most jön az igaz csavar: a despar ugyanis fenyőt jelent, ez az oka annak, hogy az üzletlánc logója egy fa.

Egyébként a Spar-nak több neve is van egyes országokban: Olaszország és Japánban például Despar vagy Hotspar a neve, de a legtöbb helyen - így Magyarországon is - megmaradt Spar vagy Interspar.

Jöhet most az Auchan, aminek története is több évtizedre nyúlik vissza. A céget egy bizonyos Gérard Mulliez alapította Észak-Franciaországban, 1961-ben már egyesítette a mindent egy fedél alatt elvet. A nevét pedig az alapító szülőhelyéről kapta, Mulliez ugyanis Roubaix-ban született, egészen pontosan a Haut Champs negyedben. Ennek átiratából született az Auchan, hiszen kiejtésében gyakorlatilag ugyanaz.

A Penny az egyetlen kakukktojás ebben a listában, ugyanis nincs információ arról, hogy az 1973-ban, Németországban alapított REWE Group cég üzletei miért éppen ezt a nevet viselik. Leginkább arra lehet tippelni, hogy mivel ez is egy diszkontlánc, az alapítók a névvel egyszerűen azt akarták sugallni, hogy itt tényleg mindent olcsón lehet megvenni. Így egy olyan nevet választottak, amiről mindenhol rögtön tudják, hogy az aprópénzt, az olcsóságot jelenti.

Az első Penny üzletet 1996-ban nyitották meg Magyarországon.

Most pedig jöjjön az a bizonyos szavazás: szerintetek melyik a legjobb üzletlánc Magyarországon?

Mindegy, hogy mi alapján véleményeztek, hogy hol a legjobb az akció, hogy hol a legjobb a kínálat, mindegyikről eldönthetitek, hogy melyiket szeretitek, és melyiket nem.

Ugyanis - és ezért rendhagyó ez a szavazás - két nyíl található majd mindegyik üzletláncnál. Egy zöld, és egy piros. A felfelé nyíllal bejelölhetitek azt a boltláncot, amit a legjobban szerettek, és a lefelé nyíllal azt, amit kevésbé, vagy egyáltalán nem. De természetesen ha több hálózat is van, ahol szerettek vásárolni, akkor többet is bejelölhettek felfelé mutató nyíllal. Ezért lesz izgalmas majd a végeredmény.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás