promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Tovább nő a botrány: egymás után küldik vissza az olimpiai érmeket Párizsba

Tovább nő a botrány: egymás után küldik vissza az olimpiai érmeket Párizsba

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Dagad az olimpia botrány, több sportoló is visszaküldte már az érmét Franciaországba.

Kijelenthető, hogy nem úgy sikerült a párizsi olimpia, ahogy azt a franciák elképzelték. Botrány botrányt követett: nemcsak a nyitóünnepség verte ki a biztosítékot, hanem az éveken át tisztogatott Szajnáról is kiderült, hogy mégsem lett annyira makulátlan - hiszen a sportolók közül többen is rosszul lettek és lebetegedtek (köztük Fábián Bettina is) -, aztán ott volt Imane Khelif esete, végül pedig arra is fény derült, hogy a legjobbaknak átnyújtott érem sem a legjobb minőségű.

Még javában zajlott az olimpia, mikor több bronzérmes sportoló jelezte, hogy kopások és lepattogzások vannak a díjakon; mikor átvették őket, még kifogástalan, szép állapotban voltak, de néhány nappal később romlani kezdett az állapotuk.

Azóta pedig több sportoló is volt, aki konkrétan visszaküldte Párizsba az érmeket, miután úgy estek szét, mint a legolcsóbb, műanyag kramanc. Az ír evezős duó, Daire Lynch és Philip Doyle azt mondta, hogy a medálok rétegei formálisan széthullottak; igazi selejtnek nevezték a bronzérmeiket, amiknek a magja valójában ezüst, ami valami barna borítást kapott - ez hámlik le róla.

De nem csak ők tapasztalták ezt: Nyjah Huston, amerikai gördeszkás ugyancsak panaszkodott a bronzérmére, illetve a női szinkron műugrás brit versenyzője, Yasmine Harper is megerősítette, hogy az ő érmének hátoldala egy hét után veszített a színéből, a fényéből, és folyamatosan esik le róla a festék.

Magyar sportolók egyelőre nem panaszkodtak emiatt - ezt Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, a párizsi olimpiai delegációvezető közölte a Metropol-lal, majd hozzátette, hogy ha az érmeseink bármikor hibát észlelnek a medáljaikon, azokat visszaküldhetik Franciaországba.

„Kaptunk egy körlevelet a NOB-tól, amelyben azt tudatják, ha efféle panaszunk adódik, a sportoló haladéktalanul küldje el a hibás érmét nemzeti olimpiai bizottságához, azt postázzák a NOB címére, és az érmet vagy kicserélik, vagy rendbe hozzák”

- fogalmazott Fábián László.

Mondjuk Muhari Eszternek is ki kellett cserélni a bronzérmét, mivel az is elkopott, de rajta kívül ezek szerint senki sem panaszkodott még.