promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Orbán Viktor elárulta, mikor lehet olimpia Budapesten, Hámori Lucáról is nyilatkozott

Orbán Viktor elárulta, mikor lehet olimpia Budapesten, Hámori Lucáról is nyilatkozott

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A miniszterelnök összegezte a párizsi olimpia tapasztalatait, érdekes dolgokat mondott.

Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak adott interjújában részletesen méltatta a magyar olimpikonok teljesítményét, különösen kiemelve néhány sportolót, akik a tokiói olimpia hőseivé váltak. A miniszterelnök szerint a magyar sportolók hat aranyérme derekas helytállásnak számít, noha titkon nyolc aranyban reménykedett. Úgy véli, hogy a magyar sportolóknak a világ élvonalában van a helyük, és hogy Magyarország méltó az első tíz helyezéshez az olimpiai éremtáblázatokon, mind az egyes olimpiákon, mind az olimpiák összességében.

Az interjúban Orbán Viktor külön figyelmet szentelt Hámori Lucának, aki a női ökölvívásban állt közel az éremszerzéshez. A miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, hogy Hámori egy rendkívül kemény, férfiszerű ellenféllel szemben kellett helytálljon, ami miatt lemaradt a dobogóról. Orbán úgy véli, hogy ha a mérkőzés körülményei másképp alakulnak, Hámori akár az aranyérmet is megszerezhette volna. Ezzel kapcsolatban bizalmát fejezte ki az olimpiai mozgalom iránt, remélve, hogy a jövőben igazságosabb körülmények között mérkőzhetnek meg a sportolók.

A miniszterelnök említést tett Rasovszky Kristófról is, aki történelmi sikert ért el a nyílt vízi úszásban. Rasovszky egy olyan sportágban szerzett olimpiai aranyérmet, ahol korábban soha nem sikerült magyar férfi sportolónak győzni. Orbán Viktor szerint Rasovszky győzelme epikus volt, és kiemelte, hogy ez a győzelem különösen értékes, hiszen a Szajnában rendezett verseny körülményei messze nem voltak ideálisak, sőt, komoly egészségügyi kockázatokat is rejtettek.

Milák Kristófot Orbán Viktor az interjúban egyenesen zseninek nevezte, aki saját útját járja. A miniszterelnök úgy véli, hogy Milákot hagyni kell a maga módján dolgozni, és nem szabad túlzottan beleszólni az edzésmódszereibe. Orbán szerint Milák egy olyan tehetség, aki nemcsak a pillangó úszásban, hanem más úszószámokban is világraszóló sikereket érhet el. Hozzátette, hogy figyelemmel kíséri az Amerikából érkező híreket, és Kós Hubert esetében is nagyobb sikereket vár a jövőben.

Orbán Viktor az interjúban hangsúlyozta, hogy a magyar sportnak a régióban is kiemelkedőnek kell lennie, és hogy a közép-európai országok sikere közös érdek. A csapatsportok terén is ambiciózus célokat tűzött ki: a klasszikus sportágak mindegyikében ott kell lennünk az olimpián, és nem csak a hagyományosan erős sportágakban, mint a vízilabda vagy a kézilabda.

A miniszterelnök beszélt a magyar sportban rejlő kihasználatlan lehetőségekről is, például a kerékpár- és küzdősportok terén, valamint a vitorlázásban, ahol szerinte Magyarország különleges adottságokkal rendelkezik. A beszélgetés végén Orbán Viktor kifejezte reményét, hogy Magyarország a jövőben akár olimpiai rendezőként is szerepet kaphat, hiszen a sportinfrastruktúra és a sport iránti elkötelezettség tekintetében is világszínvonalú feltételekkel rendelkezünk - reális célkitűzésnék tartja a 2036-os olimpia megrendezését.

Végezetül arra is felhívta a figyelmet, hogy az elért sikerek ellenére nem szabad elkényelmesedni, mert a világ sportéletében való sikeres szerepléshez folyamatos innovációra és elkötelezettségre van szükség.