promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Itt lehet még mindig fagy az országban, órákon belül végre eső is érkezik az aszályos területekre

Itt lehet még mindig fagy az országban, órákon belül végre eső is érkezik az aszályos területekre

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Hatalmas szükség lenne az esőre, egyre több helyen súlyosbodik az aszályhelyzet.

A fagyosszentek kimondottan hűvös hajnalokat hoztak az elmúlt napokban, több helyen 0 fok alá csökkent a hőmérséklet, ám még a szerda reggel is meglehetősen csípős volt, Borsod-Abaúj-Zemplénben több helyen is csupán 0-2 fok körül alakult a legalacsonyabb hőmérséklet, a fagyzugos területeken akár enyhébb talajmenti fagyra is ébredhettek, máshol 7-12 fok között alakultak a minimumok.

Szerencsére nagy károkat nem okozott a hideg az elmúlt napokban, a következőkben pedig már nem kell számítanunk ennyire hidegekre. Jóval nagyobb probléma jelenleg az aszály, ami már a tavaszi hónapokban is egyre erőteljesebb, jelenleg a középső országrészben és a Tiszántúlon már nagyfokú az aszályszint.

Épp ezért jó hír, hogy a szerda délelőtt még napos-gomolyfelhős időjárás délután csapadékosabbra vált. Leginkább a Dunától keletre számíthatunk záporra, zivatarra – utóbbi környezetében akár erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

Délután a középső és a nyugati országrészben lehet melegebb, 24 fok körül tetőzik a hőmérséklet, máshol jellemzően 20-22 fok között alakul a legmagasabb nappali csúcs. Elsőfokú riasztást az ország keleti, északkeleti régióira adtak ki, estig elsősorban az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység nyugati felében, illetve kisebb délkeleten lehet zivatartevékenység, amit akár kisebb szemű jég is kísérhet.

Este már csak Észak-Magyarországon számíthatunk csapadékra, csütörtökön viszont már az ország délnyugati harmadán-felén lehet kisebb eső, zápor. A következő napokban folytatódik a változékony időjárás, pénteken országszerte többfelé lehet akár kiadósabb mennyiségű eső is, a nappali hőmérséklet pedig a legtöbb helyen 20 fok alatt marad majd. Ezt követően azonban gyorsan visszamelegszik az időjárás, a hét utolsó napján már kora nyárias melegben lehet részünk.