promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A meteorológusok nyereghelyzetet jelentettek hazánkban, ez csak egyetlen dolgot jelenthet
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A következő 36 órában úgynevezett nyereghelyzet alakul ki Magyarország felett.

A meteorológusok közölték a legfrissebb időjárás-előrejelző videójukban, hogy egy úgynevezett nyereghelyzet alakul ki hazánk felett, ami egy időjárási felállást jelent; ennek a középpontja lesz felettünk, tőlünk nyugatra és keletre alacsony légnyomású képződmények, északra pedig egy magassági gerinc helyezkedik el. Ezek együttesen egy nyerget formáznak, innen kapta a nevét a nyereghelyzet.

Ez azt jelenti, hogy még sok izgalomra nem kell számítani a következő 36 órában - de helyenként már előfordulhatnak záporok és zivatarok -, de csütörtökön aztán meleg nedves szállítószalag helyeződik fölénk, pénteken pedig - szokatlanul délnyugat felől - egy hidegfront érkezik, ami sokfelé okoz majd tartós esőt, záport, zivatart.

A frissen kiadott időjárási riasztás szerint szerdán a déli óráktól, kora estig, estig elsősorban az Észak-Alföldön, az Északi-középhegységben vagy annak előterében, illetve kisebb területen délkeleten zivatarok valószínűek, amelyekből néhol viharos (~55-65 km/h) széllökés, esetleg apró szemű jég kialakulhat.

(Fotó: OMSZ)

Az országos előrejelzés szerint kedden éjszaka csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kiderül az ég. Hajnaltájt a délkeleti határra kis eséllyel besodródhat egy-egy zápor. A Dráva mentén foltokban pára, köd képződhet. A keleties szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 12 fok között, de a Duna-Tisza közi homokhátságon, az északi völgyekben és a Nyírségben helyenként 5 fok alatt alakul.

Szerdán gomolyfelhős, napos időre van kilátás, délután délnyugat felől megnövekszik a magasszintű felhőzet. Helyenként - nagyobb eséllyel a Dunától keletre - valószínű zápor, zivatar. A délkeleti, keleti szél több helyen megélénkül, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 22 és 24 fok között várható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás