promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ebben az országrészben kedd reggel is a fagyhatáron billeghet a hőmérséklet, amit gyors változás követ majd
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A fagyosszentek ezúttal is hűek maradtak az elnevezésükhöz.

Az éghajlatváltozás egyre több népi hagyományt megváltoztat, azonban a fagyosszentek idén is meghozták magukkal a szokásos hideg hajnalokat. Az elmúlt napokban nem voltak ritkák a csípős reggelek, főleg az északi területeken kisebb talajmenti fagy is előfordult.

Szerencsére jelentős mínuszok azért már nem repkedtek, így a termés és a veteményes is biztonságban volt. A népi hiedelem szerint ugyanis ha nagy fagyokat hoz Szervác, Pongrác, és Bonifác, úgy a termés is rossz lesz.

Mezőgazdasági szempontból inkább az aszály miatt aggódhatunk, hiszen a Dunántúl egyes részeit leszámítva – amely az előző héten kapott némi csapadékot – egyre szárazabb a talaj, Közép-Magyarországon már nagyfokú az aszályszint.

Szerdáig azonban szinte egyáltalán nem számíthatunk csapadékra, csak lokális záporok fordulhatnak elő, kedd reggel ugyanakkor még több helyen erősen borult égre ébredhetünk majd, és bár a hétfő este még országszerte meglehetősen enyhe, 11-19 fokos lesz, hajnalban több helyen igen hűvös lesz.

Az északi országrészben nem lesz több 3 foknál, a fagyzugos területeken pedig ennél is hidegebb várható, a Hungaromet prognózisa szerint akár 0 fokig is zuhanhat a hőmérséklet. Kedden aztán épp ezeken a területeken már szikrázó napsütés lesz, így gyorsan emelkedni kezd a hőmérséklet, a 17-20 fokos délelőtti órákat követően pedig 22-25 fokig melegszik a hőmérséklet, a középső területeken számíthatunk a legerősebb maximumokra. Estére aztán a legtöbb helyen derült idő várható, 13-18 fokos hőmérséklettel.

Fronthatásra kedden nem kell számítani, ami jó hír az arra érzékenyeknek, a pollenkoncentráció azonban a középső országrészt leszámítva egyre magasabb, mint ahogy az UV-szint is magasan marad, így csak óvatosan a napfürdőzéssel!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás