promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Innen tudhatod, hogy a drágán megvett lajosmizsei eper valójában olcsó spanyolországi import

Innen tudhatod, hogy a drágán megvett lajosmizsei eper valójában olcsó spanyolországi import

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions

Nem mind magyar eper, amit annak mondnak az árusok, néhány keresztkérdéssel elkerülhetjük, hogy csalás áldozatai legyünk.

Az idei eperszezon kellős közepén vagyunk. Abba most ne menjünk bele, hogy a helyes elnevezés az eper vagy a szamóca, sokkal fontosabb, hogy a közkedvelt gyümölcs vásárlásakor belesétálunk-e az árusok csapdájába.

Az epret nagy földrajzi alkalmazkodóképessége és elterjedése miatt szinte a világ minden országában termesztik. Vannak olyan országok, ahol a klíma miatt körülményesebb nevelni, így általában az ára is magasabb.

Az import eper ránézésre is masszívabb, ellenállóbb, mint a magyar és ennek oka van: szállítás közben több ezer kilométert tesz meg a hűtőkocsikban, a nem mindig megfelelő útviszonyok miatt megsérülne, mire a hazai boltokba kerül. Az ellenállóképesség azonban az íz rovására megy az epernél. Az érzékenyebb, saját kiskertben is megteremni képes gyümölcs, melynek szinte csak a konyháig kell kibírnia a rázkódást, finomabb is. 

Májusban az utak mentén és a köztereken egyre több eperárussal találkozhatunk, a legtöbben hatalmas táblákon hirdetik, hogy mézédes lajosmizsei epret árulnak. Az árak láttán a járókelők egy részének elkerekedhet a szeme, de mivel valódi szezongyümölcsről van szó, engednek a csábításnak.

Ám honnan tudhatjuk, hogy valóban magyar és a sokak szerint legjobb minőségű lajosmizsei epret pakoljuk a kosarunkba és nem a jóval olcsóbb spanyol vagy görög import árut?

Néhány jól célzott keresztkérdéssel bármelyik illegális, alkalmi eperárust lebuktathatjuk, akikkel szemben sem a rendőrök, sem a közterület-felügyelők nem tudnak fellépni.

Az Organikus Farm TikTok-csatornáján megosztott videó több tippet is bemutat ehhez, a videóból az is kiderül, hogy „80%-a spanyol vagy görög eper annak, amit behoznak és lajosmizsei magyar eperként adnak el”.

Nyugodtan elkérhetjük megtekintésre a kofa őstermelői engedélyét és áfás számlát is kérhetünk tőle, a nyugta nem elég. Ezzel ellenőrizhetjük, hogy az eladó valóban legálisan működik-e.

Ha nem szeretnénk azonnal ellenőrként letámadni a kofát, akkor kedélyesen elbeszélgethetünk vele, közben kérjük meg, hogy mutasson képeket az eperföldről, ahonnan az áruja származik. A valódi termesztők ugyanis szívesen büszkélkednek a farmjukkal, közösségi oldalukkal, honlapjukkal.

Magyarországon a mozgóárusításhoz működési engedély szükséges, amit a kereskedelemről szóló törvény és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet ír elő. Ha valakinek nincs ilyen engedélye, az illegális árusítást jelent és elkezdhetünk gyanakodni, hogy ha ezen a téren nem bízhatunk meg az árusban, akkor a terméke sem biztos, hogy az, aminek hirdeti.