promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mik azok az apró pöttyök az epren? Óriásit tévedsz, ha azt gondolod, hogy a magok
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Azok az apró pöttyök, amelyekre mindig is magokként gondoltál, de nem azok.

Nagyon sokszor megeshet velünk, hogy nem minden az, aminek látszik, épp ezért nagyon jó elfoglaltság lehet néha tudományos cikkeket olvasni, hogy a világ apró dolgaival sokkal jobban képbe tudjunk kerülni. De tud-e a tudomány valami újat mondani az eperrel kapcsolatban?

Bizony, hogy tud. az IFLScience tudományos-ismeretterjesztő magazin cikke meglepő érdekességeket tudathat velünk.

Az eper az egyik legkedveltebb gyümölcs Magyarországon, a tavasz egyik kedvence, milliók imádják, és épp most van a szezonja, így nagyon sokan most spájzolnak be belőle az elkövetkező hónapokra, készül a lekvár és a dzsem is. Ha az eperről vagy a szamócáról van szó, azonnal mindenkinek beugrik a gyümölcs kinézete, a pirosló eper és a kis magok, amelyek ülnek rajta.

De ezek valójában magok?

Amúgy az, hogy eper vagy szamóca a helyes megnevezés, ez már részben lingvisztikai kérdés, illetve akár a hagyomány kérdése is lehet. A kifejezések egysége vagy éppen különbözősége nem teljesen tisztázott. Az eper nagyon elterjedt a világban, mivel nagyon alkalmazkodó fajta. Magyarországon több vidéken is vannak óriási eperföldek, Somogy vármegye kiemelkedő ebben, illetve a világ eperfővárosa Mexikóban van, Irapuató az, amely a magyar focitörténelemben is egy nagyon fontos hely.

Szóval a kis pöttyök maguk a magok?

A közvélekedés úgy szól ezekről, hogy ezek az eper magjai, az igazság ezzel szemben az, hogy nem. A válasz furcsa lehet, de valójában ezek a pöttyök a növény gyümölcsei, és ezeknek van hivatalos nevük is, ezek a kaszatok, és még ezeken belül található egy-egy mag. És amit mi megeszünk, igazából azaz áltermés, ez a termés szövete. Igazából, amikor beporozzák a termését, nem nő meg a gyümölcse, a valódi termés kis pöttyökre válik szét, miközben az áltermés fejlődésnek indul.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás