promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Föld alatti piramist találtak egy pincében, Olaszország ámulatba esett
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az utóbbi időszak egyik legérdekesebb felfedezése volt Európában.

Korábban a világot nagy megrökönyödéssel érte az a hír, hogy piramisok nemcsak Dél-Amerikában és Egyiptomban vannak, hanem bizony a világ számtalan pontján előfordulnak. Többek között Japánban, Kínában és bizony Olaszországban is. Ráaádásul duplacsavar a történetben, hogy Olaszországban ezek a titokzatos építmények az európai történelem egyik legtitokzatosabb népéhez, az etruszkokhoz kötődnek, akiket végül nem sikerült semelyik més népnek lesöpörnie a történelem forgószínpadáról, hanem egyszerűen beleolvadtak a római kultúrába.

Közép-Olaszországban éltek, és rendkívüli művészeti alkotásokat hagytak a világra, amelyeket ma is csodálunk. Az etruszk nép annyira titokzatos, hog nagyon sokszor még a magyar-etruszk rokonságot is szóba hozzák a kutatók, de olyanok is voltak, akik Trója elveszett lakosságával vontak rokonságot. Ám a később vizsgálatok szerint itáliai őshonos néppel van dolgunk

Az etruszkok építettek piramisokat?

Igen, az első etruszk piramist pedig egy borosincének is használt föld alatti járatrengetegben találták meg a kutatók. A régészek ezt a pince falainak vizsgálatakor állapították meg, hiszen piramisszerűen épült fel. A piramist a tufába vájták Orvieto környékén. Az építmény egyik rétegét használták később borospincének, a tudósoknak pedig a falban futó lépcsőszerű képződmény szúrt szemet azonnal. A piramis szerkezete nagyon egyedi, a szakértők szerint vallási célzattal építhették ezeket még korábban a Kr. e. 10. századtól.

Orvieto amúgy elképesztően gyönyörű hely Közép-Itáliában, és nem ezek az egyetlen piramisok, amelyeket Olaszországban találtak, és a rejtélyes etruszk néphez tartozik építészetileg.

(Forrás: NBCNews)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás