promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Romlott hús került a hazai boltok polcaira, életveszélyes baktériumok terjedhetnek el benne, azonnal kiadták a figyelmeztetést

Romlott hús került a hazai boltok polcaira, életveszélyes baktériumok terjedhetnek el benne, azonnal kiadták a figyelmeztetést

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Azonnal visszahívták a terméket, fontos részleteket közölt a hatóság.

A Nébih hivatalos webes felületén, közleményben tudatta a vásárlókkal, hogy visszahívták a Müller Drogéria által forgalmazott „Vadász vagdalthús” nevű terméket, az ugyanis a hőkezelés hiányosságai miatt fennáll annak a veszélye, hogy a lejárati idő előtt megromlik. Mint hozzátették, az érintett konzervet Németországban gyártották, és 125 g-os kiszerelésben érhető el, és a visszahívás pedig a 2026.12.31-i lejárati idejű, 2402208331 gyártási számú termékre vonatkozik.

A hatóság arra figyelmezteti a vásárlókat, hogy a terméket ne fogyasszák el, és lehetőleg vigyék vissza bármelyik Müller üzletbe, ahol blokk nélkül visszatérítik annak árát. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján részletesen tájékoztatott. A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

Senki ne egyen belőle

A konzervek hőkezelése alapvető fontosságú az élelmiszerbiztonság szempontjából, ennek során ugyanis az élelmiszereket magas hőmérsékleten kezelik, hogy elpusztítsák a káros mikroorganizmusokat, például baktériumokat, gombákat és azok spóráit.

Ha a hőkezelés nem történik meg megfelelő hőmérsékleten és időtartamban, úgy a különböző mikroorganizmusok túlélhetik, ami az élelmiszer romlásához vezethet. Az elégtelen hőkezelés miatt a konzervekben kialakuló anaerob környezet ideális a baktériumok szaporodásához. Ezt a problémát megelőzve a gyártási folyamat során magas hőmérsékleten történő sterilizálás szükséges.

Az egyik legveszélyesebb kórokozó, amely a konzervált élelmiszerekben előfordulhat, a Clostridium botulinum nevű baktérium, amely rendkívül súlyos ételmérgezést, botulizmust okozhat. Ez a baktérium oxigénmentes környezetben, így konzervdobozokban különösen jól szaporodik, és olyan mérgező toxint termel, amely már nagyon kis mennyiségben is halálos kimenetelű betegséget okozhat.

Egy megfelelően hőkezelt konzerv viszont akár több évig is eltartható, ha sértetlen marad, és megfelelő körülmények között – száraz, hűvös helyen - tárolják. A magas savtartalmúak (paradicsom, gyümölcsök), rövidebb ideig, míg az alacsony savtartalmúak (húsok, zöldségek) hosszabb ideig is eltarthatók – utóbbi akár 5 évig is. Az eltarthatóság azonban a gyártó ajánlásaitól és a termék típusától is nagyban függ, ezért mindig érdemes a címkén feltüntetett lejárati időt figyelembe venni.