promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halálos mérget találtak az egyik hazai üzletlánc zöldségében, azonnal vidd vissza, ha vettél belőle
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem ez volt az egyetlen, amit a napokban visszahívtak a boltok polcairól.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal időről-időre ellenőrzi az üzletekben található portékákat, néhány nap leforgása alatt pedig két olyan termékről is hírt adtak, melyekben az emberi fogyasztásra legkevésbé sem alkalmas anyagokat találtak.

Habár azt fontos megjegyezni, hogy a szennyeződés mértéke a legtöbb esetben nem éri el a veszélyes határértéket, a hatóság ilyenkor azonnal figyelmezteti a vásárlókat, az ilyen termékeket pedig haladéktalanul leveszik a polcról.

Ilyen volt az Auchan gyorsfagyasztott zöldhüvelyű vágott zöldbab 450 grammos, 2026-os lejárati idejű változata is, melyben a Nébih tájékoztatása alapján csattanó maszlag lehet. Emiatt arra hívták fel a vásárlók figyelmét, hogy ne fogyasszanak a termékből, amely bármelyik Auchan áruházba visszavihető, a termék árát pedig blokk nélkül is visszatérítik.

A csattanó maszlag egy erősen mérgező növény, amely többféle alkaloidot tartalmaz, egyebek között atropint, hioszciamint és szkopolamint. Ezek hatással vannak a központi idegrendszerre, és súlyos tüneteket okozhatnak, így hallucinációt, görcsrohamokat, illetve nehezített légzést és szapora pulzust. De látászavarok, láz, valamint zavartság is előfordulhat. A csattanó maszlag magzatkárosító hatású, a méreganyagok felszívódását aktív szénnel lehet mérsékelni, mérgezés gyanúja esetén pedig azonnal orvoshoz kell fordulni!

A Nébih egy másik terméket is azonnal visszahívott, méghozzá a Tesco saját márkás, 2025.07.06. lejárat dátumú, 500 grammos vörös vesebabját. Mint közölték, határérték feletti növényvédőszer-maradékot találtak benne – azt ugyanakkor nem nevezték meg, hogy pontosan milyen szerről van szó. Ezt a terméket szintén bármelyik Tesco üzletben le lehet adni, árát pedig blokk felmutatása nélkül visszaadják.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás