promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Akkora hőhullám jön, amit idén még nem tapasztaltunk, itt lesz a legforróbb az időjárás

Akkora hőhullám jön, amit idén még nem tapasztaltunk, itt lesz a legforróbb az időjárás

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Fokozatosan melegszik az idő, már pénteken bőven 30 fok fölött leszünk.

Péntek hajnalban az ország északi és nyugati részein felhős idővel indul a nap, az éjszakai órákban kialakult esők és záporok maradványai még jelen lehetnek, de a csapadék fokozatosan elvonul. Az északi szél mérsékelt marad, helyenként élénk széllökésekkel. 14-18 fokos minimumokra számíthatunk.

Délelőttre a felhőzet felszakadozik, és egyre több helyen süt ki a nap. A középső és keleti területeken naposabb idő várható, míg nyugaton gomolyfelhők alakulhatnak ki, amelyekből kisebb eső is hullhat, északon az ég is megdörrenhet. A hőmérséklet gyorsan emelkedik, délelőtt 20-25°C közötti értékek várhatók.

Délután a legtöbb helyen napos, meleg idő lesz, a hőmérséklet csúcsértéke 25-30°C között alakul. Az ország középső és keleti részein melegebb, akár 32°C is lehet, míg a nyugati részeken az élénkebb szél miatt valamivel hűvösebb marad az idő.

A délutáni órákban a Viharsarok és az ország nyugati csücskét leszámítva szinte bárhol kipattanhatnak helyi záporok és zivatarok. Estére a csapadéktevékenység megszűnik, a hőmérséklet 20-25°C közé hűl vissza, az északi szél is mérséklődik.

A Hungaromet tájékoztatása szerint a pénteki napra az egész országra kiadták az elsőfokú veszélyjelzést zivatartevékenységre. Az UV-index értéke erős lesz, 11 és 15 óra között fokozottan figyelni kell a bőrvédelemre. Ajánlott a napvédő krém használata, valamint a kalap és napszemüveg viselése. Ugyan fronthatás nem lesz, az erőteljes melegedés miatt az arra érzékenyeknél fejfájás, vérnyomásingadozás várható.

A hétvége közeledtével a fűfélék és a csalánfélék pollenjei közepes, helyenként magas koncentrációban lehetnek jelen. Az esőzések és a szélcsendes időszakok csökkenthetik a levegőben található pollen mennyiségét, de a száraz és szeles időszakokban ismét megemelkedhet.

A következő napok időjárása fokozatos melegedést hoz magával, vasárnap a déli határszéleken már 33 fok körüli maximumot mérhetünk, hétfőn a Dél-Alföldön a 34 fokot is elérheti a legmagasabb csúcsérték, így készülhetünk a folyamatos hőségnapokra. Emellett azonban szinte bárhol kialakulhat zivatar, a légkör tehát továbbra is labilis marad.