promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ha ezt a filléres alapanyagot hozzáadod a rakott krumplihoz, földöntúlian szaftos végeredményt kapsz

Ha ezt a filléres alapanyagot hozzáadod a rakott krumplihoz, földöntúlian szaftos végeredményt kapsz

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Kevesebb mint 100 forint, de a végeredmény megfizethetetlen.

Az 1840-es évektől kezdve minden család egyik legnagyobb kedvence a rakott krumpli. Czifray István Magyar Nemzeti Szakácskönyvében jegyezték le az első hivatalos receptet és bár hozzávalókat tekintve alig változott az évtizedek alatt, az egyik fontos elemet mégis a legtöbb háztartásban elhagyják, pedig ez a titka a szaftos és finom rakott krumplinak.

De előbb nézzük meg: miért is olyan nagy favoritunk ez az étel? Egyrészt a világ egyik 6, ha egy kisgyermek főzni tanul, akkor ez az étel az egyik elsők között van, amit el tud készíteni. Másrészt nem túl drágák a hozzávalók sem, készítését tekintve pedig nem különböztetünk meg tájegységenként eltérő módszereket.

A rakott krumpli készítése egységes egész Magyarországon.

Megfőzzük a krumplikat (ki héjában, ki pucolva szereti), illetve a tojásokat is keményre főzzük. A kolbászt felkarikázzuk, a tejfölt kibontjuk és ezzel az előkészletek meg is történtek. Itt jön azonban az a csavar, ami a régi szakácskönyvekben még szerepelt, a mai modern felfogás azonban szinte teljesen kiűzte a konyhából ezt a filléres alapanyagot, ami fantasztikus, utánozhatatlan ízt kölcsönöz az ételeknek.

Ez pedig a zsír.

Bizony a titkos hozzávaló két kanál sertészsír, melyet megolvasztunk és ezt kikeverjük a tejföllel. A tökéletes végeredmény érdekében így rakjuk össze az ételünket: a zsírral kikevert tejfölből tegyünk a tepsi aljára. Rétegezzük rá a krumplit, melyet sózzunk, borsozzunk. Erre is tegyünk egy réteg tejfölt. Ezután következik a tojás, szintén sózva, borsozva, melyet ismét egy réteg tejföl követ, majd végezetük a kolbászkarikákat is ráhalmozzuk az ételre és utolsó rétegként megkenjük a maradék tejföllel.

Akkor jó, ha ránézésre minden hozzávaló úszik a tejfölben, ez garantálja azt, hogy sütés közben nem szárad ki az étel. Sütőbe tesszük és addig sütjük 180 fokon, ameddig a tejföl színt kap a tetején, azután pedig tálalhatunk is. Az ételbe belevágva azonnal láthatjuk majd a végeredményt: szinte merőkanállal kell majd szedni a tepsis krumplit. Plusz előnye is van annak, ha így készítjük el: ha esetleg maradna az ételből, akkor az még napokig meg fogja őrizni a finom, tocsogós állagát, így kellemes lesz később is fogyasztani.