promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy nagyöreg balatoni szakács elárulta a tökéletes lángos receptjét, így készítheted el fillérekből a méregdrága finomságot
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kevés annyira magyar és annyira nyári kaja létezik, mint a lángos. Hacsak nem diétázol épp, akkor biztos, hogy te is legalább betolsz évente egyet, de ha igen, lehet, hogy akkor is.

Vannak ételek, amik mindenkinek a fejében úgy élnek, hogy mindig megvesszük valahol, otthon nem készítjük el. Pedig ez, főleg a mai árak mellett, hiba. Persze ha szökőévente jön rád a lángosevés, akkor nem feltétlen kell nekiállnod a konyhai munkálatoknak, azonban ebben az esetben is eláruljuk: egy könnyebben elkészíthető ételről van szó, mint gondolnád.

Kevés hozzávalóból is össze lehet dobni és ha összeadjuk a hozzávalók bolti árát a büfékben árult késztermék árával, akkor azt hiszem nem is kell többet mondanunk.

Lássuk, hogy milyen hozzávalókra van szükséged?

2dl tej
2dl víz
1tk cukor
1tk só
2ek olaj
3dkg élesztő / vagy egy zacskó porélesztő
50dkg liszt
 
Amennyiben rendes élesztővel dolgozunk, akkor a tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és a cukrot, majd hagyjuk felfutni.
Ha porélesztőnk van, akkor ezt a lépést kihagyjuk és egyből azzal kezdjük, hogy az összes hozzávalót tálba öntjük és tésztát gyúrúnk belőle. Addig kell gyúrni, amíg elválik az edény falától és már a kezünkhöz sem ragad hozzá. Ha ez megvan, akkor a tálat letakarjuk és hagyjuk egy óráig kelni. Amikor nagyjából már a duplájára nőtt és könnyen benyomható, puha, felfújt tásztánk van, akkor lisztezett deszkára tesszük és elkezdjük megformázni a tészta végső formáját.
Kisebb darabokat tépünk belőle, majd kézzel kigyújtjuk (ne használjunk sodrófát, ez kézzel formált tészta) a sütnivaló formájára. A tökéletes lángos középen vékony, a szélen pedig vastagabb, igyekezzünk eszerint eljárni.
 
 
Eközben forrósítsunk bő olajat, majd ebbe dobjuk bele a tésztát. Nincs pontos idő, hogy meddig kell sütni, de ha láttál már lángost, fel fogod ismerni a szín alapján.
Egyszer fordítsuk meg, valami erre alkalmas eszközzel, süssük meg azt az oldalát is, majd vegyük ki és kicsit csöpögtessük le. A lámgos ezutáni élete már csak rajtunk múlik.
De mielőtt rátérünk az ízesítésre, mondjuk két trükköt, amit nagyon meg fogsz köszönni:
 
Lángos grillen. Nagyon elvetemültnek tűnhet, azonban diétás és grillbarát megoldás. Tökéletes körete lehet az amúgy is könnyen elnehezítő húsoknak. Ízesítésben pedig nyugodtan mehet rá a megszokott fokhagyma, sajt, tejföl. Egyszer próbáljátok ki, teljesen működik a fenti receptből. A grillparti császárai lesztek.
A másik szintén egy közösségi főzési eseményhez kapcsolódó tipp: elkészíthetitek bográcsban is! Ebbe tegyétek az olajat, majd tegyétek tűz fölé és alkalmazzátok a fenti elkészítési módot. Rövid idő alatt nagy mennyiségű lángost lehet megsütni, nem mellesleg pedig baromi mókás, mikor körbeállva nézitek a sülő lángosokat.
 
Az ízesítés pedig? Van aki a hagyományos híve, van aki bevállalósabb. Mindenképp tegyél ki hozzá tejfölt és sajtot. Azt tudod, hogyan készül a fokhagymás "máz"? Keverj össze vizet, sót és fokhagymát, ebbe mehet egy süteményesecset, ezzel pedig mindenki megkenheti a sajátját. Mindenképp kell sima só, hogy aki nem szeretne rá fokhagymát, annak se kelljen ezt az ízt nélkülöznie. Innen pedig a hatás a csillagos ég. Lilahagyma, juhtúró, sonka, kolbász? Serrano sonka és egy kis parmezán? A lángos a semleges tésztája miatt mindent elbír, szóval bátran ráteheted a kedvenc feltéteidet.
 

És hogy mit mondott erről Gáza bácsi, a balatoni lángoskirály, akinek a kezei között már minden túlzás nélkül több ezer darab tésztakorong sült kellően ropogósra és kellően puhára?

Figyelj oda, minden idő, érzés és tapasztalat kérdése. Na és az olaj! Az olaj, az nagyon fontos. Meg a szeretet.

Mi sem tudnánk egyebet hozzátenni, amennyiben az olajban sütött verzió mellett teszitek le a voksotokat, akkor azt tényleg cseréljétek megfelelő időközönként, egyébként pedig csináljátok szívvel lélekkel és hamarosan bele fogtok jönni!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás