promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Már nálunk is hódít a görögök kedvenc étele, így használd ezt a szuper alapanyagot az igazi mediterrán csemegékhez
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hűs, frissítő, egészséges, nagyon karakteres ízű és eddig valószínűleg csak a görög salátából ismerted. Mi az?

Ez az alapanyag nem más, mint a feta (vagy az itthon leginkább kapható krémfehérsajt). Itt a nyár és mindenki igyekszik a kellemes, hűsítő, könnyed fogásokat előtérbe helyezni. Ezzel én is így vagyok, így a mostani két recept is olyan, hogy bűntudat nélkül bármikor elkészítheted és megeheted őket, az itt megszokott receptek alapján pedig gondolom nem lesz meglepő az sem, hogy nagyon egyszerűen elkészíthető ételekről van szó.

Az első egy salátára hajazó finomság lesz, amellyel akár a grillpartik sztárja is lehetsz. Velem gyakran előfordul, hogyha kerti sütögetésre hívnak, akkor hús van hússal, de a köretre senki nem gondol, így általában én viszek magammal valami finomságot. Ez a recept először nagy megdöbbenést váltott ki, azóta azonban kihagyhatatlan eleme a sütögetéseinknek.

Egy emberesebb mennyiséghez egy görögdinnyére és nagyjából 2 csomag fetára van szükség. Mivel nagyon markáns ízű étel, így nem lehet belőle sokat megenni egyszerre.

Vágjuk fel a görögdinnyét kis kockákra és mozsoljuk össze a fetát. Tegyük őket tálba és keverjük össze. Vágjunk fel néhány szem diót és szórjuk ezt is a keverékünkhöz. Tépkedjünk bele friss bazsalikomleveleket. Egy tálba keverjünk össze nagyon kevés citromlevet, olívaolajat mézet és balzsamecetet, 1-2 gerezd fokhagymanyomón átpréselt fokhagymával és ezt öntsük a keverékünkre. Keverjük össze és készen is vagyunk.

Tudom, tudom, elsőre furcsa, de próbáljátok ki, nagyon finom!

A második receptünk egy sütőben elkészíthető krémleves lesz, amelyet 10 perc odadobhattok, aztán gyakorlatilag saját magát készíti el.

Amire szükségetek lesz:

6 nagy fej paradicsom, 1 doboz koktélparadicsom, 2 csomag feta, friss bazsalikomlevél, só, bors, 1 doboz főzőtejszín, 1 egész fej fokhagyma, 2 fej hagyma, 1 kicsi méz, olívaolaj

Vegyetek elő egy nagy hőálló tepsit és kezdjétek el belehalmozni a hozzávalókat: vágjátok gerezdekre a nagy paradicsomot, szórjátok bele a koktélparadicsomokat, tegyétek bele kicsomagolva a fetát a levével együtt, a bazsalikomleveleket, a hagymákat is negyed gerezdekre vágva, sózzátok, borsozzátok. A fokhagymának vágjátok le a tetejét, de hagyjátok egyben, ezzel később még lesz dolog, tegyétek ezt is a tepsibe. Locsoljátok meg olívaolajjal és mehet a sütőbe 180 fokra nagyjából egy órát.

Vegyük ki és öntsünk mindent egy nagy turmixgépbe. A fokhagymából nyomjuk ki a benne lévő fokhagymakrémet (amennyiben a fokhagymát megsütitek, akkor édeskés ízű és krémes állagú lesz), mehet a mixerbe egy kevés méz, még egy kis olívaolaj és végül az egy doboz főzőtejszín. Turmixoljátok össze és készen is van az autentikus, görög, házi krémleves, amelynél jobbat még étteremben sem ettetek.

Próbáljátok ki mind a kettőt, garantáltan elronthatatlanok és isteniek lesznek!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás