promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az életével játszik az, aki állandóan csatornát vált a TV-n - halált okozhat a magyarok kedvenc játékszere?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tudósok szerint mindenkinek legalább hetente el kellene takarítania a baktériumok és gombák ellen a televíziójának távirányítóját. 

Meghökkentő tényre hívta fel a figyelmet a népszerű angol nyelvű weboldal, a GoodTo. Cikkük szerint ugyanis a háztartások egyik, sőt, talán a leginkább fertőzés-veszélyes tárgya és rendszeres használati eszköze a televízió-készülékek távirányítója. Az ismertetett kutatás arról értekezik, hogy bár vannak baktériumokkal és penészgombákkal erősen szennyezett dolgaink az otthonunkban, a kontrollerek és főként a távirányítók minden túltesznek. A jelek szerint minél inkább gyakori használatban van egy tárgy, és mind többen alkalmazzák, annál nagyobb kockázatot jelent az egészségünkre. 

A cikk írója, Selina Maycock felhívja a figyelmet arra, hogy a tudósok ajánlása az, hogy hetente minimum egyszer igenis takarítsuk meg a távirányítóinkat, melyeket rendszeresen, napi szinten nyomkodunk. Állításukat pedig két tényezőre alapozzák: egyrészt a felmérésük szerint csak a háztartások egyharmada szokta megpucolni ezeket az eszközöket, másrészt a megtelepedő baktériumok és gombák 20-szor nagyobb mennyiségben vannak megtelepedve a gombok között, mint például a WC-k ülőkéin. 

Az idézett tudósok több házi használati tárgyat is megvizsgáltak a fertőt tekintve, és a WC-deszkák még a higiénikusabbak közé tartoztak. A tisztaság mérőszámát pedig CFU-ban határozták meg, ami a telepképző organizmusok egyedszámát jelöli négyzetcentiméterenként. Az ülőke átlagosan 12 CFU-val bírt, a nappali szőnyege 52-vel, a hálószoba szőnyege 140-nel, a konyhai szemeteskukáé 262-vel (szintén horror mennyiség), míg a bajnok kétes dicsősége a távirányítóé lett, 290 CFU/cm²-rel.  

„Megdöbbentő látni, hogy a távirányítók valójában milyen koszosak, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb ember és a gyerekek is mindennap kapcsolatba kerülnek ezzel az elemmel. Mindenkinek törekednie kell arra, hogy mostantól rendszeres, gyors tisztítást végezzen”

- nyilatkozta a kutatást végző ScS egyik vezetője, Dale Gillespie.

Tehát fontos tanulság, hogy ne szorongassuk állandóan a távirányítót és a kontrollert. Ha mégis, akkor gyakran mossunk kezet, és fertőtlenítsük eszközeinket. Ugyanis a kitenyészett bacik és gombák akár olyan súlyos fertőzésekhez is vezethetnek, amelyek károsítják a légzőszerveket, vagy akár az agyhártya gyulladását okozhatják. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás