promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit jelent valójában a WC szó? Magyarok tízezrei fognak meglepődni alaposan
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

 Illik tudni, miért pont ez a 2 betű lett a befutó és mit takar jelentése. 

Vannak dolgok, amik annyira a mindennapi életünk részét képezik, hogy sokszor nem is gondolunk bele mi is az és miért van egy-egy dolog. Az egyik ilyen leghétköznapibb példa erre a WC elnevezés, amit a világon szinte mindenhol WC-nek hívnak, még a toalett név is csak a második a rangsorban. De miért pont WC a WC? Mit takar ez a két betű?

A britek, és úgy általában az emberek, híresek arról, hogy kissé feszengősek és karótnyeltek a testi funkciókkal kapcsolatban (is) - legyen szó szexről, sírásról vagy éppen egy olyan mindennapos dolgoról, mint a mosdóhasználat. 

Így nem meglepő, hogy rengeteg szinonimánk van a "vécére járásra".

A nők néha azt mondják, hogy "bepúderezik az orrukat" vagy "meglátogatják a mosdótündért", míg a pasik "dobnak egy sárgát" vagy " férfias dolgukra mennek".

Szóval nyugodtan mondhatjuk, hogy rengetegféleképpen lehet a témát körüljárni. De gondoltál már arra, hogy a WC használata is alapvetően ugyanezeket a fenti funkciókat tölti be? Hiszen a sminkelést, és az egyéb testi, higiéniával kapcsolatos teendőinket leginkább a fürdőszobában végezzük el, amibe régen a WC is beletartozott. A külön helyiségben lévő WC csak később lett divat. 

Az emberek még csak most jönnek rá, hogy az ikonikus két betű a "water closet=vízi mosdó"-t jelenti, pedig a 19. század óta használják már így. 

A Quora oldalon egy történelem iránt érdeklődő professzor magyarázta el, hogy a kifejezés a nyilvános illemhelyek bevezetésekor alakult ki.

Úgy tűnik, az emberek sokkal kevésbé szégyellték a WC kifejezést használni, mint magát a vécézést művelni.

Robert T Boyter történész és író kifejtette a Daily Starnak. :

"A 19. században a WC szót nem mondták ki az udvarias társadalomban, és a WC használatával kapcsolatos testi funkciókat sem. Ennek elkerülése érdekében találták ki a "vízmosdó" kifejezést az akkoriban új, vízöblítéses mosdó leírására, különösen a nyilvános helyeken. A WC rövidítést elég távolinak tartották a funkciójától ahhoz, hogy kimondják, bár némi zavarral és visszafogottsággal megtették."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás