promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A patkány tényleg fel tud jönni a WC-n keresztül? – videó
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A túlélés mestere, az apró lyukak ura, a szaglás királya. Dolgok, amiket nem tudtál a patkányról.

A patkányok nem örvendenek túl nagy népszerűségnek. A legtöbb ember irtózik tőlük, egyesek viszont házi kedvencként kényeztetik otthonaikban a rágcsálókat.

Mégis mi a titkuk a való életben ezeknek a kis túlélőbombáknak?

Nincs patkány a nagyvilágban, akit egy téglafal képes lenne feltartóztatni. Átrágják magukat a fán, a fémcsöven, de a cementen is. Első fogaik jellemzően hosszúak, és persze pengeélesek. Évente körülbelül 5 hüvelyknyit nőnek és ötletes önélező tulajdonsággal rendelkeznek. A felső és az alsó fogak szélei egymással dörzsölődnek, pont mint pár kés a köszörűkövön. 

Szerencsére nem kell rögtön pánikba esni.

Egy patkány ugyanis meglehetősen ritkán húz ujjat az emberrel. Ez alól persze kivételt tesz, ha nincs más választása. A lényeg, hogy ne szorítsuk sarokba őket.

Egy patkány állkapcsa az aligátorokhoz hasonlóan van felépítve és négyzetcentiméterenként akár 7000 fontnyi erőt tud kifejteni egy harapás alkalmával. Ez magyarul annyit jelent, hogy fogaik könnyen felcsiszolódhatnak az emberi csontra.

A patkányok igen híres akrobataművészek is. Álló helyzetből 2 lábnyi (nagyjából 62 centiméter) magasságba is fel tudnak ugrani. Lefelé általában nem érzik biztonságosnak az utat, de ha mégis lepottyannának, akár 50 métert is eshetnek, és komolyabb sérülések nélkül landolhatnak a talajon.

A patkányok kiváló és kitartó úszók is egyben. Lélegzetüket három percen át képesek visszatartani a víz alatt. Testük pedig oly rugalmas, akár egy gumibabáé. Feljutni a lakásba egy WC-n keresztül? Ez sem rakétatudomány a patkánynak.

A patkányok végtelenül minimális mennyiségű mérget is képesek kiszimatolni az ételekben, remek szaglásuknak köszönhetően.

Találó példával élve ez annyit tesz, mintha egy teáskanálnyi csokoládét megéreznénk 1000 liter tejben.

Ezen ismérvek alapján, nem csoda, hogy a patkány az egyik legsikeresebb, legelterjedtebb emlős a Földön – mind igazi kis túlélőművész.

(via Mentalfloss)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás