promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
80 éves lett a világ egyik legjobb filmje, a Casablanca

80 éves lett a világ egyik legjobb filmje, a Casablanca

Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

Humphrey Bogart és Ingrid Bergman mesterművének 80 évvel ezelőtt volt a bemutatója New Yorkban.

1942. november 26-át írunk, New Yorkban éppen most van a díszbemutatója az új Humphrey Bogart filmnek, amiben még Ingrid Bergman és többek között Paul Henreid is szerepel. Az alkotást az akkor már Hollywoodban is jól ismert, már 3-4 Oscar-díjra jelölt magyar rendező, Kertész Mihály (vagyis: Michael Curtiz) készítette, az emberek pedig izgatottak, hogy végre láthassák ezt a fekete-fehér csodát.

A Casablanca a következő év januárjában a nagyközönség előtt is bemutatkozott, és annak idején ugyan sikeres volt, de nem robbantotta fel a kasszákat, viszont már akkor érezte a közönség, hogy egy igazán különleges alkotásról van szó. Azt viszont minden bizonnyal senki sem gondolta, hogy még 80 évvel később is erről fogunk beszélni, és minden idők egyik leghíresebb filmje lesz – ráadásul szinte etalonnak számít a hollywoodi filmgyártásban.

A Casablanca egy cinikus, külföldön élő amerikai férfiről szól, aki egy kávézót üzemeltet Marokkóban a II. világháború idején, majd hirtelen betoppan az életébe a régi szerelme, aki segítséget kér tőle, hogy elmenekülhessen a szökevény férjével együtt a nácik elől.

„Azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete”

– hangzik el az ikonikus, rengetegszer idézett mondat a filmben, ami végül 3 Oscar-díjat nyert (ebből egyet Michael Curtiz kapott, egy pedig a legjobb film lett).

Tényleg egy valódi klasszikusról van szó, a filmek filmjéről, ami jelenleg is az IMDb toplista 43. helyén tanyázik 8.5-ös értékeléssel – ez is bizonyítja, hogy ez egy örökérvényű alkotás, amit mindig újra és újra elő fog venni a közönség.

Itt lehet megnézni a galériánkat a 80 éves Casablancáról:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak