promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas tükör áll a sivatag kellős közepén, teljesen elveszti a fejét az, aki meglátja Szaúd-Arábiában
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Olyan épület áll Szaúd-Arábia sivatagában, hogy megáll az ész a látványától. 

Ha Szaúd-Arábia egyik legikonikusabb látnivalóját keresi valaki, akkor meg fog lepődni a válaszon. A Maraya a világ legnagyobb tükörborítású épülete, olyan haátst ad, mintha egy hatalmas nagy tükör lenne a sivatag kellős közepén.  Mindössze 25 percre található AlUla városától. 

Az épület – melynek valójában a neve arabul „tükört” vagy „tükrözést” jelent– egy 500 férőhelyes koncertterem, közösségi központ és rendezvénytér, ahol olyan művészek léptek fel korábban, mint Alicia Keys, Andrea Bocelli, Enrique Iglesias és John Legend. Az  épület megalkotása hat hónapig tartott az ötlettől a szállításig, és mindössze 76 napos építési időt vett igénybe, 2019-ben mutatták be.

Íme, egy videó arról, hogyan is néz ki pontosan: 

A nagy mennyiségű üveg elhelyezése a perzselő sivatag közepén a látás elvakításának receptjének tűnhet. De az alkotók olyan anyagokat kerestek, amelyek javítják a táj látványát anélkül, hogy súlyosbítanák a napsütéses, meleg körülményeket. Összesen 9740 panel borítja az épületet, az erős hő hatására az üveg azonban oxidálódhat. Ezért a csapat kifejlesztett egy speciális bevonatot a Maraya üveghez, amely képes ellenállni a homokviharoknak, a hatalmas hőmérséklet-ingadozásoknak és más, a sivatagban előforduló napi időjárási kihívásoknak.

Galériánkban most ez a hatalmas tükör látható a sivatagban és az is, hogy milyen környezetben lehet ezt megtalálni Szaúd-Arábiában. 

Forrás: CNN

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás