promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Túlélt két világháborút és tízezer utódot nemzett a földkerekség legöregebb krokodilja, ezért élhet ilyen sokáig

Túlélt két világháborút és tízezer utódot nemzett a földkerekség legöregebb krokodilja, ezért élhet ilyen sokáig

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Különös oka van annak, hogy ilyen sokáig életben maradt, és nem ő az egyetlen.

Bármennyire is azt gondoljuk, hogy az ember a legokosabb faj a Földön, amely képes meghosszabbítani az életet különböző módszerekkel, bizony vannak olyan fajok, melyeket az evolúció sokkal komolyabb erősségekkel vértezett fel.

Mindez azt is jelenti, hogy messze nem az ember a leghosszabb életű élőlény a bolygónkon, de még csak a dobogóra sem férünk fel. Gondoljunk csak a legöregebb fákra, amik akár több ezer évesek is lehetnek. De ha az állatvilágot hozzuk fel példaként, akkor is vannak néhányan, amelyek megelőzik az embereket.

Közéjük tartoznak az óriásteknősök – a legidősebb a Seychelle-szigeteken élő, Jonathan névre hallgató példány, amely 191 éves, és ezzel a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, folyamatosan felülmúlva korábbi rekordjait. De nem ő az egyetlen, ismerünk 120 éves arapapagájt, és van a Földön egy 123 éves krokodil is, Henry, akinek igazán különleges története van.

Henry, aki a legidősebb, de nem a legnagyobb – ezt a címet ugyanis egy másik társa, a 120 éves Cassius tartja – krokodil a glóbuszon, a botswanai Okavango-deltában született valamikor 1900 körül. Pontos életkora nem ismert, ám megtalálója - akiről a nevét is kapta - 1903-ban már egy kifejlett példánnyal találta szembe magát.

Henry több időt töltött a vadonban, mint fogságban, végül 1985-ben került a Crocworldbe, és ma már egy másik idősödő krokodillal, a beszédes nevű Colgate-tel osztja meg élőhelyét. Colgate is elmúlt már 90, de közel 70 saját fogával még mindig előszeretettel falja fel áldozatait, habár Henry-hez képest még így is van mit bepótolnia.

Az idősebb hüllő ugyanis ma is remek kondiban van, csaknem 700 kilogrammot nyom, és napjainkban is előszeretettel keresi a hölgykrokodilok társaságát, becslések szerint pedig csaknem tízezer utód büszke édesapja.

Ezért élhetnek ilyen sokáig

A krokodilok hosszú élete mögött különleges bélflórájuk állhat, amely ellenállóvá teszi őket a betegségekkel szemben és segít nekik az erős immunrendszerük fenntartásában. A bélrendszerükben élő mikroorganizmusok így jelentős hatással lehetnek az élettartamukra, ám önmagában ez még nem elég és nem is ez az egyetlen oka annak, hogy ennyire sokáig élnek.

A másik, hasonlóan fontos titka a hosszú életüknek, az az, hogy a krokodilok gyakorlatilag nem mutatják a biológiai öregedés klasszikus jeleit, és legtöbbször a külső tényezők, mint az éhezés vagy a betegségek vezetnek a halálukhoz.