promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Apokaliptikus 10 méteres halszörnyet fogtak Ausztrália partjainál - a népi hiedelmek szerint az élőlény felbukkanása katasztrófát jelez

Apokaliptikus 10 méteres halszörnyet fogtak Ausztrália partjainál - a népi hiedelmek szerint az élőlény felbukkanása katasztrófát jelez

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

A hal inkább hasonlít valami földönkívülire, mint halra.

Ausztráliai ritkaság: Kifogtak egy hatalmas evezőhalat, amit „végzet hírnökeként” is emlegetnek

Nem mindennapi fogás kavart nagy visszhangot Ausztráliában, amikor halászok egy hatalmas evezőhalat (Regalecus glesne) húztak ki a Top End régió vizeiből. Ez a különleges tengeri lény hosszú, kígyószerű testével és hatalmas, ló-szerű fejével inkább hasonlít egy földönkívülire, mint egy hagyományos halra, és nem véletlenül váltott ki óriási érdeklődést a helyiek és a tudósok körében.

A fogás részletei

Curtis Peterson, a Tiwi Islands Adventures horgásztúrák vezetője, osztotta meg a fogásról készült fotót a Fishing Australia TV oldalán. Az evezőhal hosszú, ezüstös teste és hatalmas szemei miatt különösen félelmetes látványt nyújt, és már régóta keringenek róla misztikus történetek. A halat gyakran nevezik „végzet hírnökének”, mivel a világ számos részén az emberek úgy tartják, hogy megjelenése szörnyű események előjele lehet, például természeti katasztrófáké vagy földrengéseké.

A halászok körében is különös fogásnak számított ez a példány. Az egyik helyi horgászújságíró, Alex Julius, elmondta, hogy ez az első alkalom, hogy valaki ilyen halat fogott a régióban. „Nagyon ritka, hogy egy ilyen halat kifognak, mivel a legtöbbet már holtan sodorja partra az áramlat” – mondta Julius, hozzátéve, hogy az evezőhalak kocsonyás állaguk miatt nem számítanak különleges gasztronómiai élvezetnek, így az emberek nem is halásszák őket célzottan.

Egy „végzetes” hírnök?

Az evezőhalak megjelenése az emberek előtt valóban ritkaságszámba megy, mivel ezek a halak általában a mély tengerek alkonyati zónájában élnek, 200 és 1000 méter közötti mélységekben. Az Ausztrál Múzeum szerint ezek a tengeri élőlények elsősorban krillekkel és apró tengeri rákokkal táplálkoznak. Noha a tudomány számára már régóta ismertek, egészen 2008-ig nem sikerült élő példányt megfigyelni természetes élőhelyén.

A helyiek azonban nemcsak a hal kinézete miatt tartanak tőle. Sok országban, különösen Ázsiában, az evezőhalakat a „végzet hírnökének” tekintik, mivel úgy tartják, hogy ezek a mélytengeri lények nagy földrengések vagy szökőárak előtt bukkannak fel a partok közelében. Ennek ellenére a tudományos közösség szkeptikus: nem találtak bizonyítékot arra, hogy a halak valóban képesek előre jelezni a természeti katasztrófákat.

A közösségi média reakciói

A fogásról készült fotó futótűzként terjedt a közösségi médiában, és sokan találgatni kezdtek a hal valódiságával kapcsolatban. Többen úgy vélték, hogy a kép hamisítvány lehet, és csupán egy mesterséges intelligencia által generált alkotás. Ezzel szemben a szakértők megerősítették, hogy a hal valós, és nem digitálisan létrehozott „tengeri szörnyről” van szó.

A fotók alatti hozzászólások között számos humoros megjegyzés is megjelent. Valaki például „Adelaide-i őrült lónak” nevezte a halat, mások „Puff, a varázslatos tengeri sárkány”-ként utaltak rá.

„Ez a hal olyan, mint a pubban ücsörgő fickó, akinek mindig van egy elképesztő története és még vadabb frizurája”

– kommentálta valaki tréfálkozva a hal megjelenését​.

Ritkaság a halászatban

Az evezőhalak a csontos halak közül a leghosszabb példányok, méretük akár a 11-17 métert is elérheti, súlyuk pedig meghaladhatja a 270 kilogrammot. E különleges halak azonban többnyire csak a partra sodródva kerülnek az emberek szeme elé, ami még különlegesebbé teszi Curtis Peterson fogását. A Tiwi-szigeteken, ahol a halászat történt, még soha nem jegyeztek fel élő példányt, így a halászok igazi szenzációnak tekintik a történteket.

A ritka fogás tehát nemcsak a horgászok számára jelentett különleges élményt, hanem újabb példája annak, hogy a tengeri élet milyen lenyűgöző és titokzatos élőlényeket rejteget.