promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezt csinálták egy nem visszaválthatós dobozzal, most már beveszi az automata

Ezt csinálták egy nem visszaválthatós dobozzal, most már beveszi az automata

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Sztorik & Olvasói levelek
Kategória fejléc
Promotions

Tényleg legális lenne? Megkérdőjelezik a módszert, nem véletlenül.

Mostanában szinte már minden napra jut egy Repontos történet, hol a bekrepáló gépekről, hol a visszaváltás gyötrelmeiről, hol pedig arról, miként próbálnak meg trükközni a palackokkal. Utóbbi nem mellesleg külföldön is előfordult, ne gondoljuk azt hogy csak magyar sajátosság.

Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor csak a vásárlónak tűnhet úgy, hogy valami nem stimmel, valójában viszont nagyon is szabályos az, ahogy megoldják a visszaváltás lehetőségét, csak éppen (még) nem szokványos.

Az utólagos matricázásról ugyanis azt gondolhatnánk, hogy valaki megpróbálja átverni a gépet olyan palackokkal, amiket amúgy nem lehetne visszaváltani. A gyanú azért is jogos, mert az automaták élesítésének idején még sok olyan PET/alu/üvegpalack volt forgalomban, amit valóban nem lehetett visszaváltani.

Ez azonban már a múlté, és úgy látszik, hogy most már egy szimpla papírmatricával is megoldható egy palack „hitelesítése”, mint ahogy azt egy Threads-en futó posztban is láthatjuk, olvashatjuk:

Így már beveszi a gép

„Étteremből rendeléshez kapott Canada Dry. Az eredeti aludobozon nincs 50 forintos jelölés, de egy matrica van rajta (ami egy fémes felületű, drágábbnak tűnő matrica). Nem értjük, valaki magyarázza el. Lehet, hogy nem értek eléggé ehhez a MoHus dologhoz. Mostantól nyomhatunk mi is ilyen matricát bármire?”

- teszi fel a különös kérdést a posztoló, majd érkeztek is a válaszok:

„Két ok lehet: Mivel ezt nem csak nálunk, hanem több országban is árulják, már gyárilag úgy vannak vele, hogy legyártják egy egységes bar kóddal a terméket, de az 50-es jelet meg hozzá tartozó kódot ami csak nálunk van, azt utólag ráragasztják. Így nem kell külön csak a mi piacunkra gyártani. Vagy korábban gyártott üdítők, amik bőven szavatosak még, de korábban nem került rájuk a jel, ezért utólag rárakták, hogy ne kelljen kidobni őket. Biztosan nem az étterem rakta rá a jelet”

– írja az egyik kommentelő.

„Mielőtt nekiállnál nagy tételben nyomtatni: a gépek vonalkód szerint veszik be a palackokat. Átverheted őket talán házilag gyártott matricával, de ha keveset vállalsz be nem éri meg a fáradozás, ha meg annyit hogy megérje kibukik a dolog és utánamennek. És mivel az 50 ft-os termékdíj, amit a gyártó-forgalmazó fizet be költségvetési tétel, téged költségvetési csalásért fognak elővenni (ha elkapnak)”

– áll egy másik hozzászólásban.