promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezért nem veszik vissza a REpont-automaták az 50 forintos palackokat

Ezért nem veszik vissza a REpont-automaták az 50 forintos palackokat

Borítókép:  MTI/Lakatos Péter
Színes
Kategória fejléc

Kiderült, miért lökik vissza az 50 forintos logóval ellátott csomagolásokat a REpont-automaták.

2024. január 1-jén országos szinten bevezetésre került a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszere. Rengeteg REpont automata került kihelyezésre, ahová vissza kell vinni az 50 forintos logóval ellátott csomagolásokat, és amikből úgy kaphatjuk vissza a pénzüket, ha bolti utalványra váltjuk, amit aztán a következő vásárlásunknál levonnak a kasszánál, vagy a bankszámlánkra történő átutalás opciót választjuk; de akár jótékony célokra is felajánlhatjuk. Utóbbival vigyázni kell, mert a csalók most ezt is kihasználják, és hamis QR-kódokkal zsebelik be a visszaváltásból származó pénzeket.

Az emberek sokszor panaszkodnak, mert nem nem kapják vissza a pénzüket a visszaváltások után, de a MOHU rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy kell egy kis idő, mire az átutalások feldolgozásra kerülnek. Most azonban valódi problémák merültek fel a kifizetésekkel: a REpont hivatalos honlapján tették közzé, hogy

2024.09.22-én műszaki okok miatt a REpont automatáknál történő visszaváltásoknál a pénz visszautalás megszokottnál hosszabb ideig is eltarthat.

A visszaváltással kapcsolatban egyébként nagyon sok panasz érkezik a MOHU-hoz, mivel egyre többen találkoznak olyan automatákkal, amik megteltek, vagy egyáltalán nem akarnak működni. Sőt, olyan panaszokból is rengeteg érkezik be, miszerint egyes 50 forintos logóval ellátott palackot az automaták egyszerűen nem akarnak elfogadni. Hozzá kell tenni, hogy ez nem mindig az automata hibája, sokan ugyanis hibás, sérült csomagolást akarnak visszavinni, vagy csak rosszul helyezik be az automatába.

A napokban például kikerült a közösségi médiába egy videó, amiben egy férfi azt próbálja bizonygatni, hogy az egész REpont-rendszer csak lehúzás és átverés, és az automaták szándékosan nem akarják visszavenni a logós csomagolásokat. Viszont ha megnézzük az alábbi videót, akkor láthatjuk, hogy egyes palackokat a férfi bedobálja az automatába, így az nem tudja beolvasni a vonalkódot, és nem tudja ellenőrizni, hogy valóban olyan palackot akar-e berakni, amin rajta van az 50 forintos betétdíj.


A fenti videó is csak arra jó, hogy megmutassa, hogyan ne tegyük bele az automatákba a csomagolásokat; de egyébként a REpont oldalán nagyon sok hasznos információ olvasható arra vonatkozóan, hogyan kell helyesen visszaváltani a csomagolásokat.

Erre kell figyelni a REpont-automatáknál

Ami talán a legfontosabb, hogy az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat. Így kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer.

Visszaváltásnál ügyeljünk arra, hogy a csomagolást mindig úgy tegyük be az automatába, hogy a vonalkód az ellenőrző sugár irányába nézzen, hiszen csak így tudja ellenőrizni. Emellett az is fontos, hogy ne dobjuk be a gépbe a csomagolásokat, hanem egyszerűen helyezzük rá a futószalagra, és a gép magától beviszi.

Egyelőre még nem minden csomagolás után kell megfizetni az 50 forintos díjat, éppen ezért nem is lehet mindegyiket visszaváltani. Kizárólag a 2024. január 1. után forgalomba hozott palackok, amelyeken a visszaváltási logó szerepel, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülnek, ezek után kell a vásárláskor megfizetni az 50 Ft/palack visszaváltási díjat.

Fontos megjegyezni, hogy a kötelező kötelezően visszaváltási díjas rendszerbe tartozást a palackokon kötelezően feltüntetett logó jelzi, továbbá a korábban forgalomba hozott ugyanolyan típusú termékhez tartozó vonalkódhoz képest új vonalkódon kerülnek forgalomba.