promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Vérlázító módon csalnak a visszaváltó automatákkal, Magyarországon is ki fogják próbálni ezt a módszert a simlisek

Vérlázító módon csalnak a visszaváltó automatákkal, Magyarországon is ki fogják próbálni ezt a módszert a simlisek

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc

Eddig sem volt sikersztori a rePont automaták színre lépése, nem véletlenül.

Alig néhány hónapja vezették be Magyarországon a visszaváltó automatákat, máris egy sor nehézséggel kell szembenézniük a vásárlóknak és az üzemeltetőknek egyaránt, ami miatt érthető módon folyamatos a zúgolódás.

A probléma ott kezdődik, hogy eleve kevés az automata, a palack viszont rengeteg, ráadásul a magyarok nem is akarják veszni hagyni azt az 50 forintot sem, amivel a boltokban már a vásárlásnál megsarcolják őket. Épp ezért az sem meglepő, hogy sokszor kígyózó sorok állnak az automatáknál, amik meglehetősen gyakran felmondják a szolgálatot, vagy csak szimplán megtelnek.

Ilyenkor a bolt dolgozóinak kell megoldaniuk a problémát, mögöttük pedig elégedetlenkedő tömegek várják, hogy kiüríthessék a zsákjaikat. De nem ez az egyetlen gond, mostanra ugyanis már komplett üzletág épült a visszaváltásra.

Vérlázító csalás az automatáknál

Vannak olyan települések, ahol nincs rePont, itt nyomott áron átveszik a palackokat a rászorulóktól, míg a nagyvárosokban felforgatják a szemeteseket, hogy az értékes zsákmányhoz juthassanak. Az automatáknál gyakori a konfliktushelyzet, aki ebből próbál meg megélni, az teljesen más síkon mozog, mint aki csak visszaváltana néhány otthon felgyülemlett palackot, aminek árát aztán levásárolja.

Azzal egyébként semmiféle gond nincs, ha valaki így tenne szert némi pluszjövedelemre, annál már inkább, ha valaki megpróbál ezzel visszaélni. Erre is láthattunk már példát, a csalók is megjelentek az „ingyenpénz” reményében, akik hamis QR-kódokkal igyekeznek átverni a jóhiszemű embereket, akik jótékonysági célokra ajánlják fel a visszaváltott üvegek értékét.

Magyarországon is kipróbálják

De nem ez az egyetlen vérlázító simliskedés, amivel ügyeskednek az automatáknál, külföldön ugyanis már sikerrel verik át a vonalkódolvasót is. Mindezt teszik úgy, hogy egy visszaváltható palackot dugnak alá, majd miután leolvasta azt, és elindul a futószalag, betesznek egy olyat, amin nincs ilyen jelzés, amit már nem dob vissza az automata. Így lényegében régi palackok ezreit tudják gond nélkül pénzzé tenni.

Hogy ez itthon működik-e, egyelőre nem tudni, de biztosak lehetünk benne, hogy megpróbálkoznak ezzel is. Valószínűleg lesz rá valamiféle biztonsági megoldás külföldön is, mindenesetre egészen megdöbbentő, hogy még ezzel is csalnak és nem lehet tudni, hogy mikor állnak elő egy újabb trükkel, hogy a lehető legkisebb erőfeszítéssel szerezhessenek pénzt a palackokból.