promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Az olimpiai bajnok magyar úszó szerint Hosszú Katinka egész életét tönkreteheti stílusával, sürgősen változtatnia kell

Az olimpiai bajnok magyar úszó szerint Hosszú Katinka egész életét tönkreteheti stílusával, sürgősen változtatnia kell

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc

Jövőbeli ambícióinak búcsút mondhat ha így folytatja az úszóbajnok szerint.

Hosszú Katinka és az úszóvilág vihara: Mik a következmények?

A magyar úszósport augusztus óta folyamatosan viharokkal küzd. Mindezt a háromszoros olimpiai bajnok, Hosszú Katinka nyílt levele indította el, amelyben nyíltan felszólította az úszószövetség vezetőit a lemondásra. Katinka éles kritikája komoly visszhangot váltott ki, nemcsak a sportágon belül, hanem a szélesebb közvéleményben is. De vajon ez a kiállás előnyére válik-e neki a jövőben, ha sportvezetői ambíciói komolyak?

Vihar a medencék felett

Hosszú Katinka a 2024-es olimpia alatt robbantotta ki a konfliktust, amikor Milák Kristóf körüli szervezési problémák miatt nyilvánosan bírálta az úszószövetséget. Különösen éles szavakkal illette Wladár Sándort, a szövetség elnökét, akit állítólag "szarjankónak" nevezett. Ez a nyilatkozat robbanásszerűen hatott, és komoly reakciókat váltott ki a sportvezetők és más legendák részéről. Egyesek úgy vélik, hogy Katinka stílusa nem megfelelő, ha hosszú távon sportvezetői szerepbe szeretne kerülni​.

A visszajelzések: Vagdosás helyett építés?

Katinkát nyílt támadása miatt sokan figyelmeztetik, hogy a sportvezetés világában más szabályok uralkodnak, mint a medencében. Hargitay András, világbajnok úszó és korábbi szövetségi kapitány, keményen bírálta Hosszú stílusát, mondván, hogy "nem építő, hanem romboló". Hargitay szerint Katinka jobban járna, ha inkább partnereket keresne a harcához, nem pedig ellenségeket szerezne​.

Czene Attila, olimpiai bajnok és volt sportállamtitkár, szintén figyelmeztetett: ha Hosszú valóban komolyan gondolja sportvezetői ambícióit, stílusában változtatnia kell.

"Ha úgy is véli, hogy igaza van, sportdiplomataként nem lehet így kommunikálni"

– tette hozzá Czene, rámutatva arra, hogy a sikeres sportolói múlt önmagában nem elég ahhoz, hogy valaki jó vezető legyen​.

Hosszú és a szövetség viszonya

Az úszó és a szövetség közötti feszültség nem újkeletű. Hosszú Katinka évek óta kritikus a sportág vezetésével szemben, különösen mióta akadémiája terve nem valósult meg, és az utolsó olimpiára sem sikerült kvalifikálnia magát. Ez a csalódottság is hozzájárulhatott ahhoz, hogy most ilyen erőteljesen lépett fel a szövetséggel szemben. Wladár Sándor, a szövetség elnöke azonban jelezte, hogy türelme véges:

"Még nyelem a gyalázatot, de már nem sokáig"

– mondta egy interjúban​.

Mi lesz a vége?

A kérdés most az, hogy Hosszú Katinka képes lesz-e átalakítani ezt az erős kritikát építővé, és megtalálni a helyét a sportdiplomáciában. Czene Attila szerint a kulcs az együttműködés:

"Ha egy sikeres sportoló elmondja a véleményét, oda kell rá figyelni, de egyedül nem vívhatja meg a harcát. Partnereket kell maga mellé állítania, és tapasztalatot kell gyűjtenie sportvezetőként"​.

Az úszóvilág tehát várakozó álláspontra helyezkedett, figyelve, hogy vajon Hosszú Katinka harca hosszú távon eredményes lesz-e, és hogyan fog alakulni a jövője, mind sportolóként, mind potenciális sportvezetőként.

forrás: Blikk