promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lázadnak a magyarok: országszerte pánikhelyzet alakult ki egy filmelőzetes miatt, óriási botrányt okozott a jól ismert szinkronszínész leváltása
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Komoly felháborodást okozott az új Deadpool-film szinkronos előzetese, vehemens panaszcunami árasztotta el az internetet.

Ha egy jól ismert világsztárt vagy karaktert sok év után nem ugyanaz a szinkronszínész szólaltat meg, akkor az hatalmas felháborodást tud okozni. Már akkor is komoly botrány tört ki, miután kiderült, hogy a szinkronstúdió lecserélte Csernák Jánost az egyik Liam Neeson-filmben, mivel nem akarták kifizetni azt a pénzt, amit a színész kért volna a munkáért. Külön petíció is indult azért, hogy Csernák Jánost visszahívják szinkronizálni, ám most úgy tűnik, még nagyobb összefogás érvényesülhet Sinkovits-Vitay Andrással kapcsolatban, aki talán most először nem fogja szinkronizálni Hugh Jackman-t, mint Farkas/Rozsomák.

Nemrég került ki az internetre a nyáron érkező Marvel-film, a Deadpool & Rozsomák szinkronos előzetese, ami egy elképesztően izgalmas, és most először a Marvel Filmes Univerzum történetében egy igazán véres, nyers, trágár produkciót ígér - nem csoda, hiszen azt Ryan Reynolds és Kevin Feige is megerősítette, hogy a Deadpool & Rozsomák nem lesz egy habkönnyű, visszafogott szuperhős-mozi, hanem ugyanolyan szókimondó agymenés lesz, mint az előző két rész, amit még nem az MCU részeként mutattak be.

Viszont ahogy felkerült a magyar szinkronos előzetes, úgy árasztotta el pánikhangulat és vehemens panaszcunami a kommentszekciókat mind a videómegosztó oldalakon, mint a közösségi média felületein, ugyanis Hugh Jackman-t ezúttal nem Sinkovits-Vitay András szólaltatta meg. A rajongók már most aggódnak amiatt, hogy Farkas/Rozsomák 14 év után nem a jól megszokott magyar hangján fog megszólalni, és emiatt sokan máris leírják a produkciót.

Hozzá kell tenni, hogy nem a film hibája az, ha egy szinkronos verzióban nem egy jól megszokott színész kölcsönzi egy karakter hangját, és az előzetesben hallható hangok nem minden esetben egyeznek meg a film szinkronjával - tekintve, hogy a Deadpool & Rozsomák szinkronos előzetese egy időben debütált az eredeti nyelves változattal, gondolhatjuk, hogy milyen rohamtempóban kellett megcsinálni a szinkront, és bár Nagy Ervin éppen ráért arra, hogy Ryan Reynolds-ot leszinkronizálja, de Sinkovits-Vitay András talán nem tudott azonnal rendelkezésre állni; ez viszont nem azt jelenti, hogy a filmben sem ő fogja megszólaltatni Hugh Jackman karakterét.

A probléma viszont ott van, hogy a színművész 2017-ben szinkronizált utoljára mozifilmet, mégpedig pont a Logan-t, ami eredetileg Hugh Jackman utolsó Farkas-filmje lett volna. Sinkovits-Vitay András legutóbb 2021-ben vállalt szinkronizálást a Jóbarátok: Újra együtt című nosztalgiaprodukcióban, amiben Matthew Perry hangját adta (hiszen előtte is mindig ő volt Chandler magyar hangja).

Sinkovits-Vitay András korábban ezt mesélte legendás szinkronszerepeiről:


Hogy a rajongók mennyire pánikba vannak esve a szinkronhang-váltás miatt, az alábbi kommentek is bizonyítják:

„Remélem Sinkovits-Vitay András lesz Logan hangja, mert ez így elég kellemetlen”

„Tényleg gyalázatosan alulfizetett a magyar szinkron, szóval dobjunk össze valamit legalább mi és keressük meg Sinkovits-Vitay Andrást, hogy ezt még bevállalja nekünk!”

„Ha ez marad a szinkronhang, meg se nézem magyarul.... B@szódjanak meg a szinkronstúdiók és azok is akik a színészektől sajnálják azt a kis pénzt... Halottam mennyire soher banda!”

„Néhány napja interjúztam Sinkovits-Vitay András művész úrral. Mesélt a szinkronszakma méltatlan helyzetéről, és a szinkronszínészek megalázóan alacsony honoráriumáról. Kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem rendeződnek a dolgok rövid időn belül, akkor sajnos idén nyáron Hugh Jackman nem az ő hangján szólal majd meg magyarul, ebben a filmben”

„17 éven keresztül, 7 X-men filmben plusz kb. az összes Hugh Jackman filmben megszoktunk egy szinkronhangot és az év legjobban várt filmjénél meglépik ezt?! Ki volt az a szellemifogyatékos aki ezt le okézta? Teljes katasztrófa lesz magyar nyelven ha így marad…!”

2012-ben is volt egy hasonló botrány, mikor felkerült az első Hobbit-film előzetese, és annak első verziójában sem Bács Ferenc szinkronizálta Gandalfot. Gyorsan meg is keresték a színészt, hogy megkérdezzék, miért nem vállalja el újra Ian McKellen szinkronizálását, Bács Ferenc pedig megnyugtatott mindenkit, hogy bár nem ért rá az előzetes felvételekor, a filmben ismét ő fogja megszólaltatni Gandalfot.

Szóval nem kizárt, hogy Sinkovits-Vitay Andrásnál is ez lehet a háttérben, de való igaz, a szinkronstúdiónak több pénzt kellene áldoznia a munkájára, ha azt akarják, hogy itthon is sikeres legyen a film; márpedig nagy esély van arra, hogy a Pókember: Nincs hazaút után a Deadpool & Rozsomák legyen a Marvel legsikeresebb produkciója az elmúlt évekből. A művész úrhoz egyébként többen nyílt levelet és posztot címeztek a közösségi médiában,

és a Promotions szerkesztősége is próbálta őt elérni, de mind ez idáig nem sikerült.

Megkerestük emellett az előző Deadpool-filmek szinkronját készítő MaFilm Audio Kft-t is kérdéseinkkel, de cikkünk megjelenéséig tőlük sem érkezett válasz. Egyedül a Magyar Szinkron munkatársaival tudtunk beszélni, ők sem tudnak egyelőre többet annál, mint mi mindannyian, szóval egyelőre nem tudni, hogy mi lesz Hugh Jackman magyar hangjával a kész filmben.

Így hangzik a Deadpool & Rozsomák szinkronos előzetese; mit mondjuk, tényleg nem a legjobb így:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás