promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kitört a szinkronforradalom, országos összefogás indult Csernák Jánosért, megállíthatatlanul dagad a botrány
Borítókép:  TV2 Play
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Csernák János rajongói kirobbantották a szinkronforradalmat.

Csernák János jogosan háborodott fel, amikor elvették tőle Liam Neeson szinkronizálását. A színész hangot adott annak, hogy milyen kevés pénzt kap egy A-listás hollywoodi sztár magyar hangjáért, hiszen ha abból a 40 ezer forintból, amit fizetni akartak neki, levonják az adót és a benzinköltségét, akkor egy nevetségesen csekély összeget tehet zsebre.

Pedig Csernák János az egyik legjobb szinkronszínész Magyarországon, nemcsak Liam Neeson-nek, de Richard Gere-nek is többször kölcsönözte a hangját, ráadásul ő Harrison Ford állandó magyar hangja - nélküle Han Solo és Indiana Jones karaktere sem lenne akkora kedvenc itthon.

Nemrég készítettünk egy szavazást a szinkronbotrány apropóján, hogy megtudjuk, a magyarok szerint ki a legjobb szinkronszínész, és bizony nem lepődtünk meg azon, hogy Csernák János végzett az élen. Hogy a további helyeken kik végeztek, megnézhetitek az alábbi szavazós cikkünkben:

Azóta kiderült, hogy ki váltotta fel Csernák Jánost mind a Liam Neeson-, mind a közelgő Richard Gere-filmben: a Színházi Dolgozók Szakszervezetének (SZÍDOSZ) elnöke, Mihályi Győző kapta meg a feladatot, tehát ő annyiért is elvállalta a felkérést, amire Csernák nemet mondott.

Ezek után elindult a levelezgetés a két színész között, Mihályi Győző először SMS-ben kért elnézést Csernáktól, majd miután Harrison Ford állandó hangja nyilvánosságra hozta Mihályi nevét, a SZÍDOSZ elnöke nyilvánosan reagált rá. Mint kifejtette, nem tudott arról, hogy kit is fog szinkronizálni, és mikor tudatták vele, azt hitte, hogy Csernák János már túl van az eredeti szinkronon, és őt csupán egy olyan verzióra kérték fel, ami egy kisebb csatornára megy. Hozzátette, nem akarja kitúrni Csernák Jánost, hiszen Neeson már szinte egybeforrt vele, és a nézők is az ő hangjával azonosítják a színészt, de most ez a helyzet.

Mihályi Győző elismerte, alul vannak fizetve a szinkronszínészek, ugyanakkor meghívta Csernákot, hogy csatlakozzon a Szinkron Alapszervezetbe, mert

„szeretettel várunk, szükségünk van a sztárokra, és bizonyítottad, tudsz harcolni az igazadért, és talán majd másokért is kiállsz, ha arra kerülne sor…”.

Csernák pedig szintén nyilvánosan reagált színésztársa szavaira:

„Nyílt leveledben azt írod, " a helyszínen derült ki mi lesz a feladat, semmit sem tudtam az előzményekről, sőt arról sem, hogy kit fogok szinkronizálni.." Győző, lássuk be azért ez nehezen hihető.. Ráadásul, mint leveledből kiderült nemcsak Liam Neesont vállaltad el, hanem egy másik filmet is! Richard Gere szinkronját is, akit szegény Szakácsi Sanyi halála óta én szinkronizáltam a legtöbbször, az ISZDB oldal tanúsága szerint is / Hacsi, Chicago, Norman, Végzetes hazugságok, stb. nem sorolom tovább.. Tehát, a te áldásos közreműködéseddel nem egy, hanem két! filmről váltottak le. Az azóta is hallgató szinkronstúdióban. Az említett magánleveledben,-amelyben négyszemközt elnézést kérsz tőlem,- azt írod, idézem: "Ne haragudj, de már nem lehetett otthagyni, akkor biztosan nem hívnak többet.." Győző, ez az a mondat, ami egy magára valamit is adó szakszervezeti elnök szájából, SOHA nem hangozhat el! És ezek után a SziDosz mögé bújva, nyilvánosan te oktatsz ki engem?!”

A rajongók sem tétlenkednek, az ő hatásukra kitört a szinkronforradalom, és egy petícióban követelik vissza Csernák Jánost Liam Neeson és Richard Gere magyar hangjaként. A rajongók ugyanis nem akarják megvárni, amíg Harrison Fordot is elveszik a színésztől, ezért inkább harcolnak a művész igazáért.

„Film- és szinkronrajongóként kevés rosszabb filmélmény van annál, hogy egy-egy ismert arc nem a jól megszokott magyar hangján szólal meg. Most Liam Neeson és Richard Gere fogja mellőzni Csernák János orgánumát. (…) Ne várjuk meg, hogy Harrison Fordot is más szinkronizálja!”

- írják a rajongók, akiknek petícióját ITT tudjátok aláírni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás