promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A friss Oscar-díjas Mihalek Zsuzsának már évek óta kinézett egy Oscar-szobor, korábban több sokmilliós blockbusterekben is megcsillogtatta már a tehetségét
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mihalek Zsuzsa ismét dicsőséget szerzett a magyaroknak, korábban ezeken a filmeken dolgozott a díszlettervező.

Vasárnap este rengetegen izgultak, hogy a Barbie és az Oppenheimer mozikasszáknál való emlékezetes összecsapás hogyan ismétlődik meg az Oscar-díjon, melyik film tud több jelölést díjra váltani. Az Oppenheimerért végül mindenki hazavihette a régóta esedékes díjat, Christopher Nolan és Robert Downey Jr. is örülhetett. A Barbie végül csak egy díjat tudott hazavinni, egyedül Billie Eilish örülhetett, Ryan Gosling, Greta Gerwig, Margot Robbie, és America Ferrera is hoppon maradt, úgy hogy mostanra kijelenthető, hogy szinte mindegy is, hogy kit jelöltek és kit nem. A díjátadóról szóló cikkünket itt tudjátok elolvasni:

Magyar szempontból azonban sokkal izgalmasabb kérdés volt, hogy lesz-e magyar Oscar-díj, a Szegény párák révén ugyanis Mihalek Zsuzsa érintett volt a legjobb berendező (set decoration) kategóriában, Shona Heath és James Price kollégáival megosztva. Sokan számítottak a szakemberek sikerére, egyfelől korábban már a BAFTA díjátadóján is sikerült győzedelmeskedniük, másfelől az amerikai filmesek céhének díját Mihalek Zsuzsáék már korábban hazavihették, rendkívül nagy arányban szoktak nyerni az Oscaron is azok, akiket korábban a céh kitűntet.

Nem ez volt az első eset, hogy a céh jelölte Mihalek Zsuzsát, korábban a ért, illetve egy televíziós filmért, a Láthatatlan fényért versenyben volt, de akkor egyik alkalommal sem járt sikerrel.

Most azonban az Oscar-díjat is bezsebelte a Szegény párákért, aminek az előzetesét itt meg is tudjátok tekinteni. Feltehetően sokan fognak úgy dönteni a napokban, hogy személyesen is szemügyre veszik Zsuzsa és kollégái munkáját, és moziban pótolják be Yorgos Lanthimos filmjét:

A szakembert Shona Heath a színpadon a következőképpen méltatta:

Zsuzsa az első perctől kezdve velünk volt a csapatban, kiváló szakember. A munka kezdetkor megkapta a hatalmas dossziékat tőlünk a bútortervekkel, amelyeket azonnal interpretált, és sajátjának érzett. Azt hiszem, hogy egy kicsit Zsuzsa ízlése alakította ki a Szegény párák végleges képi világát. Behozott a filmbe személyes tárgyakat. 

Az átütő világsikerhez igencsak hosszú út vezetett Mihalek Zsuzsának, aki olyan produkciókban kezdte a pályafutását a 80-as évek végén, a 90-es évek elején, mint a Koltai Róbert által rendezett Patika sorozat és a Szamba.

A szakember később olyan magyar klasszikusokon is dolgozott, mint a Csinibaba, a Werckmeister harmóniák, de ő felelt az Argo 1-2, a Made in Hungaria, vagy az Apám beájulna díszleteiért is.

A nemzetközi áttörést a részben hazánkban forgatott Hellboy 2. - Az Aranyhadsereg hozta meg, ami mai szemmel nézve is nagyon megkapó látványvilággal rendelkezik:

A mai napig ez a legdrágább film, amin friss Oscar-díjasunk dolgozott, azonban a Magyarországra látogató szervízmunkákból azóta is rendszeresen kiveszi a részét a szakember. A már említett Suszter, szabó, baka, kém mellett olyan filmeken dolgozott még, mint az Atomszőke, a Vaksötét, vagy a Netflixes a Géniusz és a National Geographic-on látható Mars - Utunk a vörös bolygóra című sorozatok. Utóbbi szintén igencsak egyedi látványvilággal rendelkezik:

A győztes azóta a Facebookon is reagált a győzelem hírére, amit a tőle megszokott szerénységgel tett meg (Zsuzsa a díjátadóra sem utazott ki, távol áll tőle a pompa és a csillogás, még ha a filmjeiben előszeretettel is varázsolja csodálatossá a dekorációkat):

"Kedves barátaim, kollégáim! Szeretném megköszönni ezt a rengeteg gratulációt, ha személyesen kint lettem volna, akkor a közvetítés még most is tartana, mert köszönetet mondanék a több száz magyar kollégámnak, akikkel együtt dolgozhattunk ebben a tényleg fantasztikus filmben!"

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás