promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Netflix közölte a végső időpontot, ettől a naptól kezdve nézhetjük a Beverly Hills-i zsaru 4. részét
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha nem számítjuk a jelentéktelen TV-sorozatot, akkor pontosan 30 évet kellett rá várni.

A Beverly Hills-i zsaru a VHS-korszak megkerülhetetlen darabja, már csak idő kérdése volt, hogy mikor fog bele valamelyik stúdió a felélesztésébe. Igaz Eddie Murphy már 62 éves, de ha Harrison Ford 78, Sylvester Stallone 72, Tom Cruise 59, Bruce Willis pedig 57 évesen is el tudták játszani ikonikus akciószerepeiket, akkor miért éppen Eddie Murphy lenne az, aki nem vállalja a kihívást?

Közben virágkorukat élik az évtizedes kihagyások után készült második részek is, gondoljunk csak a Szárnyas fejvadász, a Tőzsdecápák, a Trainspotting, a Tron , a Shaft vagy éppen az Amerikába jöttem második részeire, melyekre hosszú évtizedeket kellett várni. Hogy mikor érte meg, az igencsak változó:

amennyire bejött Tom Crusise-nak a Top Gun: Maverick, annyira hideg fogadtatásban volt része az Amerikába jöttem 2-nek

Eddie Murphy szerencséje az volt, hogy az Amerikába jöttem folytatásának nem kellett megmérettetnie magát a mozipénztáraknál, mivel az először az Amazon Prime oldalára került fel, ahol azonban tarolni tudott.

Még a szkeptikus rajongókat is érdekelte, hogy mit ér a folytatás az első rész kultikus rendezője, John Landis nélkül - de mint kiderült, nem sokat.

A film belesüllyedt az elmúlt években megszokott, teljesen érdektelen Eddie Murphy-s családi filmek szürke mocsarába, kritikus kollégámnak is lesújtó véleménye volt az izzadságszagú humortalanságtól, amit ennél több dehonesztáló jelzővel már magam sem tudok megérdemelten körülírni:

John Landisnak azonban a Beverly Hills-i zsaruhoz is volt köze. A korábbi közös sikerek (Szerepcsere, Amerikába jöttem) után ugyanis Eddie Murphy az egyedi humoráról híres rendezőt kérte fel a harmadik film rendezésére, ami azonban hosszú időre hidegre tette az egész szériát (2013-ban készült egy rövidéletű, nem különösebben sok vizet zavaró TV-sorozat, mielőtt bejelentették az új rész előkészületeit, Murphy ebben cameózott). Landis humora visszaköszönt ugyan a harmadik részben, de ez nemigazán volt kompatibilis az akcióvígjáték szériával.

Eddie Murphy is a 90-es évek elején döntött úgy, hogy a szabadszájú, vagány karakterek helyett inkább a harsányabb, gyakran altesti humorral is megtámogatott családi filmek vizére evez (Dr. Dollittle, Bölcsek kövére, stb.), ami lényegében be is tett a sztár filmes karrierjének.

Az utóbbi években voltak ugyan apróbb megvillanásai (A nevem Dolemite, Mr. Church), de a sztár legutolsó filmjei, a szintén az Amazon Prime-nak készített Karácsonyi fénytusa, vagy a Netflixnek gyártott A magadfélék sem tudott kitörni a vállalható, vagy utóbbi esetben inkább a kínos középszerűségből:

Murphy ezúttal harmadjára dolgozik a Netflixnek, a sztár most is biztosra megy, és messze elkerüli a mozitermeket. Igencsak valószínű, hogy nem is tudná megismételni azt a sikert, amit például a Top Gun: Maverick elért két évvel ezelőtt, már csak azért sem, mert Tom Cruise a mai napig A-ligás szupersztár.

A két szériát azonban mégis összeköti egy név. A Beverly Hills-i zsaru emblematikus második részét ugyanis ugyanaz a Tony Scott rendezte, aki a Top Gun első részét is.

Ridley Scott öccse sajnos már nincs közöttünk (öngyilkosságot követett el 2012-ben), de egyedi stílusa nagyban hozzájárult, hogy mindkét film a 80-as évek emblematikus alkotásai közé emelkedjen. A negyedik BH zsaru filmet Mark Molloy rendezi, akinek a neve hallatán azért aligha dob bárki is egy hátast, de azért adjuk meg neki az esélyt. A film első előzetese már korábban felkerült, ezt itt tudjátok megnézni:

Most pedig már az sem titok, hogy melyik napon debütál az új filme a Netflixen: A Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley - másolva ezzel az óriási közönségsikert aratott Maverick cím adását - idén nyár közepén, július 3-án kerül fel a népszerű streaming platformra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás