promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiborultak a nézők a Dűne folytatásától, a rajongókat is megosztja a felnőtteknek szóló Star Wars, veszélyben a harmadik rész?
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Dűne II. része az első napokban még elsöprő közönségsikert aratott, de egyre több méltatlankodó hang üti fel a fejét a film körül.​

A Dűne második része minden előzetes várakozást felülmúlva kétszer akkora összeggel nyitott, mint három évvel ezelőtt az első rész - amiben persze egy kis szerepe lehetett annak is, hogy a Warner azóta lemondott arról a nevetséges terjesztési módszerről, hogy egyszerre küldi moziba és streamingre a filmjeit. 

Amikor bemutatták az első részt, a rendező Dennis Villeneuve  és Christopher Nolan is kikelt a streaming premier ellen, utóbbi el is búcsúzott a gyártó stúdiótól. Nekik lett igazuk, és mivel ma nőnap van, várhatóan sokan választják a mozit esti programnak: a Dűne még a romantikára vágyó pároknál is működhet.

A filmről a nézők többsége is jó véleménnyel van, magas értékeléseket kapott a Rottentomatoes és az imdb kritikaösszesítő oldalakon, és szerzőtársam tetszését is maradéktalanul elnyerte (ezt itt tudjátok elolvasni). Egy film azonban nem tetszhet mindenkinek, és természetesen most is vannak, akik komoly fenntartásokkal kezelik a Dűne univerzumot:

"Az első rész jobban bejött. Monumentálisabb volt. A történet nekem darabos volt. Olyan mintha egy sok részes tv sorozatból akartak volna egy egész estés mozit csinálni. Ugráltunk össze vissza. Sok szál illetve karakter súlytalan lett."

"Ekézhettek, de ha nem 4DXben nézzük, elalszunk rajta. Hosszú és unalmas. A CGI diadala a filmművészet fölött."

Meglátom Christopher Walkent, na mondom, ez jónak ígérkezik. Aztán nagyjából az arénás jelenetig teljes mélyrepülés a film. A fűszerről egy büdös szó sem esik. Az első részben szépen felépített spirituális vonalat teljesen ledegradálják valami néphisztériának."

De még akinek tetszett a film, az is komoly problémákat vélt felfedezni benne. Itt ajánljuk figyelmetekbe Géczy Dávid és Schmidt András beszélgetését a 2020 Filmodüsszeia adásában, akiknek alapvetően tetszett a film, de látnak benne sok hibát, és a végével sem maradéktalanul elégedettek:

Ami engem illet, a szerzőtársamhoz hasonló véleményen vagyok. Nekem is tetszett a folytatás erőteljes, ráérős atmoszférája, ami a szavak helyett képekkel mesél, így még Zendaya és Chalamet románca is átélhetővé válik, pedig alapvetően nem sokat szólnak egymáshoz, a film az érzékszerveinket bombázza az agyunk helyett. Furcsa helyzet állt elő, mert az első részről annak idején még a következőket írtam a filmes naplómba:

"Irtó steril az egész, szerintem nem nagyon működik, érzelmileg nem vont be. A casting is zavaró, mintha az Star Wars, DC, és a Marvel filmekből válogatták volna össze a mellékszereplőket. Van egy kis Trónok harca beütése is, a bölcs király tudja hogy csapdába csalják, de azért belesétál. Persze megvannak a maga értékei, de a végén akkor is annyi marad, hogy ez egy fél film, aminek már tudom a végét: a messiás megváltja a világot, a hero’s journey körbeér."

A "Hero's yourney", az-az a hős útja egy klasszikus történetváz, amit James Cambell fogalmazott meg, erre épül a Star Warstól a Gyűrűk Uráig szinte az összes nagy kalandtörténet, az író George Lucas munkáját is nagyban segítette a tanácsaival. A Dűnét sem véletlenül emlegetik úgy, mint a felnőtt Star Wars, mert a történet főbb sarokelemeit tekintve ez igaz is. Volt is olyan néző, aki konkrétan ezt fogalmazta meg a Port.hu fórumán:

"Az összes hollywood-i blockbuster dramaturgiáját lemásolja, - és noha a könyvet nem olvastam - minden fordulat könnyedén látható volt előre. A csatajelenetek nem a háború poklát közvetítik, hanem a már untig ismert dramaturgiát és koreográfiát követik. A karakterek is mind újra kicsomagoltak, izzadtságszagúan ismerősek. A magányos - bohém - csempész Brolin, a belső démonokkal kűzdő, erős igazságérzettel megáldott Chalamet, a hűséges, tiszta szívű, bátor kislány és az aberrált, eleve gonosz és elfajzott Harkonnen vezetők. Úgy tűnt, már sosem ér véget."

Első rész nem tetszett, de a folytatás mégis, pedig ugyanolyan - ki érti ezt? A dolog megfejtése valószínűleg az, hogy ezúttal több olyan dolog történik, amire már felkapjuk a fejünket, nem csak a hős útjának a felmondása történik, hanem egy nagyon összetett politikai-vallási-társadalmi vetület is felsejlik, ami könyvekben biztos sokkal alaposabb is - tehát meghozza a kedvet ahhoz is.

Azt hihetnénk, hogy a pozitív fogadtatás után a stúdió rögtön zöld utat ad egy újabb folytatásnak, főleg mivel a filmnek eleve egy cliffhangerrel lett vége, ám a helyzet közel sem ennyire egyszerű.

A Legendary Entertainment vezérigazgatója, Josh Groda úgy nyilatkozott, hogy ehhez kelleni fog az összes érintett kreatív is. Villeneuve szerint jó állapotban van már a harmadik, a Dűne messiását feldolgozó könyv is ( Villenueve most két részre bontva adaptálta az első könyvet, így lesz a második könyvből a harmadik film), de ő maga más projektekkel is szeretne foglalkozni, így az egész franchise jövője bizonytalanná vált. A bevételi számokat nézve nem is az a kérdés, hogy elkészül-e a harmadik rész, hanem hogy milyen feltételekkel - Villeneuve nélkül ugyanis egészen máshogy festenének ezek a filmek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás