promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális mennyiségű kincset ástak el egy híres magyar város szélén? A kalandorok többször is felásták, hogy gazdagok legyenek - a tatabányai Szelim-barlang legendája
Borítókép:  Profimedia/Tatabánya
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy különleges hely, ahol már 200 ezer éve is élt az ember.

Az egyik legérdekesebb múltta rendelkező magyar megyeszékhely, Komárom-Esztergom megye központja, Tatabánya, amely az ötvenes években lett a közigazgatási egység székhelye, miután 4 településből egyesítették.

A város messze földön híres a Turul-szoborról, amely a település jelképe is. A Kő-hegyről néz le a városra, eleink még a honfoglalás ezredik évfordulójára szerették volna felállítani, ám anyagi problémákból kifolyólag végül csak 1907-ben avatták fel az alkotást. Bár a történészek között nincs egyetértés abban, hogy ezen a helyen volt-e az a csata, amely lezárta a honfoglalást, egyes elméletek szerint ez az ütközet valahol a Turul lábainál lehetett, Bánhidán.

A szobor ennek a jeles eseménynek állít emléket.

A bronzturul mellett Tatabánya másik híres helye a Szelim-lyuk (Szelim-barlang), amely egy rövid sétára található az alkotástól. A barlang csodálatos hely, amelyet az életben egyszer érdemes felkeresni. Egyszerre a több százezer éves emberi történelem egyik fontos lelőhelye is, ugyanis itt találták meg Magyarország legrégebbi leleteit, amelyek ősemberek kárpát-medencei tartózkodására utalnak.

A Szelim-barlang egy világhírű hely, a világon tudtuk nélkül is több százmillióan láthatták, hiszen például itt forgatták az Eragon című amerikai film egyik ikonikus jelenetét is, a barlang a filmben Galbatorix trónterme volt.

Sőt, a Netflix csúcsprodukciójában, a Vajákban is feltűnt.

A Szelim-barlanghoz számtalan érdekes, de alapok nélküli legenda is kapcsolódik, az egyik legmesésebb szerint a török szultán rengeteg kincset rejtett el a barlangban és a környékén, amelyet, ha valaki megtalál, nagyon gazdag lehet. A történelem során pedig sokan voltak, akik hittek a történetnek, és kalandorok módjára elindultak, hogy felleljék a szultán aranyait.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás