promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy különleges magyar város, amely 4 falu egyesítéséből jött létre - ma több tízezer ember lakik itt, és az egyik legfontosabb település a Dunántúlon
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ma több mint 70 ezer ember lakik ebben a városban.

Tatabánya ma az ország legkisebb területű megyéjének, Komárom-Esztergom megyének a központja. A város 1947-ben jött létre négy község, Felsőgalla, Alsógalla, Bánhida és Tatabánya egyesítésével. 1950-ben lett Komárom megye székhelye, tényelgesen azonban 1952-ig Esztergom maradt a megyeszékhely. Sok megyei hivatal pedig még évtizedekig a királyvárosban működött a rendezés után is.

Tatabánya egy másik rekordot is magáénak tudhat, ugyanis a legkisebb területű megyeszékhely a 19 központ közül.

Tatabánya gyönyörű helyen fekszik, a Gerecse és a Vértes közötti völgyben található. Fontos közlekedési csomópont is, hiszen az M1-es autópálya, valamint a Budapest-Bécs nemzetközis vasútvonal mellett fekszik.

Már az 1920-as és '30-as években is hallani lehetett az egységtörekvésekről, végül csak a háború után jött létre Tatabánya. A háború után viták kezdődtek ugyanis arról, hogy a megyeszékhely ne Esztergom legyen, mivel nehezen megközelíthető, az országhatár mellett van. Ráadásul Esztergom a Katolikus egyház központjaként is szálka volt az új hatalom számára.

Tata és Tatabánya került szóba új központként, végül a szénbányászat gyors fejlődése miatt, és azért, mivel nagyon jól megközelíthető helyen van, végül Tatabánya kapta meg a vezető szerepet a megyében.

Ez pedig megágyazott további fejlődésének. Egy újabb betelepítési hullám kezdődött a városba, amelynek ipara ma is erős, az elmúlt évtizedekben főleg műnyagipari vállaltok, orvosi segédeszközöket gyártó cégek, valamint autóipari beszállítók (autóüveggyár, felnigyár, gumiabroncsgyár) telepedtek meg.

Tatabánya lakossága ma több mint 70 ezer fő. 

Tatabánya legikonikusabb nevezetessége Európa legnagyobb madárszobra, a Tatabányai turul, amely őseink egyik csatájának állít emléket.

Tatabánya egyik legismertebb szülötte az egyik legismertebb magyar színész, A mi kis falunk sztárja, Reviczky Gábor. Egy nemrégiben készült városimázs filmben ő beszél Tatabányáról:

(Források: Wikipedia, Tatabányapont)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás