promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az egri vár valójában Pilisborosjenőn van – videó
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

 Elképesztő látvány a természet kellős közepén, a Pilisben felépített egri vár. Kirándulócélpont? Hogyne, egy csúcsprogram ősszel!

Az egyik leghíresebb magyar történelmi regény az Egri csillagok, amelyet Gárdornyi Géza írt, és az ő regényéből rendezett nagysikerű filmet 1968-ban Várkonyi Zoltán.

Az Egri csillagok az a regény, amelyet valószínűleg egyszer legalább mindenki fogott már a kezében vagy görgetett már át a tabletjén.

A regény, amely igazából az őssztorikkal kacsint össze, rengeteg Bibliai utalással operál, felsejlik benne Ádám és Éva története, a teremtéstörténet, a paradicsomból való kiűzetéstörténet, két hős magyar felnövéstörténete. A könyv, amely miközben mesél, megmutatja, hogy mit jelent a nemzethez tartozás, a könyv szerint egy családi köteléket, amelynek egybentartásáért érdemes harcolni, még a kilátástalan helyzetekben is. És igen, ez a mű egy kicsit nacionalista is. Dehát milyen is lehetne, amikor a 19. században írták? 

És milyen a belőle készült film? Egy olyan mozi, amit bármennyiszer újra tudnánk nézni.

Ha pedig kedvünk tartja, akár megnézhetjük a film díszleteként funkcionáló várat is, amely nem Egerben található, hanem a Pilis lankái között, méghozzá Pilisborosjenőn. Ez egy kamu vár.

Az építmény messziről tényleg úgy tűnik, mintha egy középkori rom lenne, közelebbről szemlélve azonban már feltűnnek a betonerősítések. Csak néhány falrészlet maradt meg, mivel a vár nagy részét fából építették fel a forgatásra.

A környék nagy becsben tartja az építményt, amely kedvelt kirándulóhelye a turistáknak, így 2008-ban kisebb munkálatok keretében rendbe is hozták, sőt, egy emléktáblát is elhelyeztek rajta, hogy mindenki megtudja, hogy ez itt bizony az az egri vár, amit a filmkockákon is láthatunk. 

A kultikus rom, amúgy más filmekben is feltűnik, többek között a Magyar vándorban is, de a Netflix egyik csúcssorozatában, a Vajákban is megjelenik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás