promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus föld alatti város bújik meg Eger alatt
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Órákig kanyaroghatunk a város alatt.

Vitathatatlan, hogy Eger történelmének legfontosabb pillanata az 1552-es várostrom, amikor maroknyi katona feltartóztatta a Török Birodalom hatalmas seregét. Így nem csoda, hogy a város egyik fő attrakciója (a finom borok mellett) maga a város fölé magasodó építmény, a magyar történelem felbecsülhetetlen értékű emlékhelye.

Van azonban a városban még egy lenyűgöző építészeti alkotás, egy közel 4 kilométer hosszú pincerendszer, egy piciny kis város az igazi város alatt.

A pincerendszer építésének története szorosan kötődik a hely legfontosabb exportcikkéhez, a borhoz. 1687-ben a törökök kiűzése után (1596-ban azért csak sikerült bevenniük az oszmánoknak) visszatérő püspök, Fenessy György nem akart már a várban lakni, és inkább a kor komfortjához is jobban passzoló barokk palota mellett döntött. Az építés során hatalmas földmunkákra került sor, a kitermelt kő helyét pedig nem temették be, helyette pincerendszerré alakították. Így lett hely, ahol a Hatvantól Munkácsig terjedő szőlőlerületekről származó borok tizedét (dézsmát), az egyházi adót tartották. Akár 13 millió liter bort is tudtak itt hordókban tárolni, ha tele volt a pince.

A pince legszebb része az oszlopcsarnok, ahol 7x7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.

A föld alatti intézmény sokáig zárva volt, csak 2019 áprilisától látogatható újra. Immár nemcsak egy turistacsalogató látványosság, hiszen közben hozzácsaptak egy szórakoztató centrumot, egy időgépet és egy kalandparkot is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás