promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Izzó aszteroidát videóztak az Ázsia Expressz forgatásának helyszínén, annyira különleges, hogy eddig csak kilenc ilyenről tudnak a tudósok

Izzó aszteroidát videóztak az Ázsia Expressz forgatásának helyszínén, annyira különleges, hogy eddig csak kilenc ilyenről tudnak a tudósok

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Videón a becsapódás pillanata, nappali fény árasztotta el az éjszakai égboltot. 

A Fülöp-szigetek az utóbbi időben leginkább az Ázsia Expressz adásba kerülő részei miatt került a köztudatba, ám a tudományos világ érdeklődése is az aprócska szigetvilág felé fordult. Szeptember negyedikén ugyanis egy olyan égi jeleségnek lehettek tanúi az ottaniak, ami szabad szemmel is fantasztikus látványt nyújtott.

Egy meteor közelített a Föld felé, a NASA tájékoztatást adott ki.

Egy nagyjából 1 méteres aszteroida égett el a Föld légkörében a Fülöp-szigetek felett, Luzon sziget közelében szerda kora délután - közölte a NASA. Az Európai Űrügynökség becslése szerint a becsapódás ET 12:39-kor (16:39 UTC) történt. 

A Catalina Sky Survey reggel fedezte fel az eredetileg CAQTDL2, de most már 2024 RW1 névre keresztelt objektumot, ezt a megfigyelőállomást az Arizonai Egyetem működteti és a NASA finanszíroz. Az űrkutatási hivatal becslései szerint az 1 méter körüli aszteroidák körülbelül kéthetente csapódnak a Földbe, bár nagyon ritkán észlelik őket, mielőtt becsapódnának a bolygóba.

Ezt lehet tudni a Fülöp-szigeteknél megjelenő aszteroidáról.

Az utolsó teljes kép a Dimorphos aszteroidaholdról, amelyet a NASA DART missziójának DRACO imager-je készített ~7 mérföld (12 kilométer) távolságból az aszteroidától, két másodperccel a becsapódás előtt. A képen az aszteroida egy 31 méter (100 láb) átmérőjű foltja látható.

Az északi ekliptika a kép alján található. Ez a kép úgy látható, ahogyan a DRACO detektoron megjelenik, és a valósághoz képest az x-tengelyen tükörfordított.

De mi is az az ekliptika? Erről a Wikipedia nevű oldal így ír: Az ekliptika a Nap egy év alatt megtett látszólagos útja az égbolton, illetve a Föld keringési síkja a Naprendszerben. A Naprendszer bolygóinak többsége néhány fok eltéréssel szintén ebben a síkban kering a Nap körül, ezért a bolygók a Földről nézve mindig az ekliptika közelében látszanak.

„Ez mindössze a kilencedik aszteroida, amelyet az emberiség valaha is észlelt a becsapódás előtt” - tweetelte az ESA.

A különleges égitest a tudósoknak is ritka pillanatokat okozott.

Az objektum ártalmatlan volt, mivel elég kicsi volt ahhoz, hogy a légkörben elégjen a belépéskor. A térségben tartózkodók rengeteg felvételt készítettek és több videót tettek közzé a közösségi médiában, amely a látványos tűzgömböt örökítette meg. Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint nagyjából 1 méteres (3,2 láb) mérettel "ártalmatlan" volt, de "látványos tűzgolyót" hozott létre.

Az ESA szerint elég gyakran csapódnak le ekkora aszteroidák a Földön, így ez önmagában még nem lenne különleges, de hozzátette, hogy ez csak a kilencedik alkalom, amikor meg tudták jósolni az aszteroida érkezésének idejét és már a légkörbe való belépés előtt észrevették azt.

Az egyik felvételt a tűzgömbről ide kattintva nézhetitek meg, néhány pillanatra nappali világosságot lehet látni az éjszakai égbolton:

Fülöp-szigetek, 2024.09.04. 16:39:29 (UTC) A kilencedik olyan aszteroida, melynek pontos becsapódását előre meg tudták állapítani a csillagászok, 30 perccel ezelőtt elérte a Föld légkörét a Fülöp-szigeteknél található Luzon-sziget közelében. A lenti videó a Fülöp-szigetek észak-keleti csücskében található Cagayan tartományának Lal-lo városában készült. A nagyjából 1 méter átmérőjű impaktort, mely először a CAQTDL2 majd később az 2024 RW1 megnevezést kapta, a Catalina Sky Survey fedezte fel a becsapódást megelőző reggelen. --- Philippines 04/09/2024 16:39:29 (UTC) The ninth asteroid whose exact impact was predicted by astronomers entered Earth's atmosphere 30 minutes ago near Luzon Island in the Philippines. The video below was taken in the town of Lal-lo, at the northeastern tip of the Philippines, in Cagayan province. The impactor, with a diameter of about 1 meter, was initially designated CAQTDL2 and later renamed 2024 RW1. It was discovered by the Catalina Sky Survey the morning before the impact. --- Source: Valiant Aniñon; @sciencekonek (X/Twitter) #2024RW1 #CAQTDL2 #asteroid #impactor #Philippines #planetology #planetologyHU

Posted by Planetology.hu on Wednesday, September 4, 2024

Forrás: CNN