promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nehéz döntést kellett meghozzon a NASA az űrben ragadt űrhajósok ügyében, ennek nem fognak fent örülni

Nehéz döntést kellett meghozzon a NASA az űrben ragadt űrhajósok ügyében, ennek nem fognak fent örülni

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Alaposan át kell írni a terveket. 

A NASA nehéz döntést kellett, hogy meghozzon egy mentőakció során, amelynek célja két, az űrben rekedt asztronauta megmentése. Barry „Butch” Wilmore és Sunita „Suni” Williams, akik június 5-én indultak egy rövid küldetésre a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), váratlan problémákkal szembesültek, amikor a Boeing Starliner kapszulájuk meghibásodott, és nem tudtak visszatérni a Földre a tervezett időben.

A Starliner hajtómű- és szivárgási problémái miatt a kapszula nem biztonságos a visszatéréshez, így a két űrhajósnak más módon kell visszajutnia a Földre. A NASA szerint a legjobb megoldás az lenne, ha 2025 februárjában a SpaceX Crew-9 küldetésével térnének vissza.

Steve Stich, a NASA Kereskedelmi Legénységi Programjának vezetője elmondta, hogy már elkezdték az együttműködést a SpaceX-szel, hogy felkészüljenek erre a lehetőségre, bár hivatalosan még nem kötelezték el magukat mellette. A NASA elsődleges terve továbbra is az, hogy Wilmore és Williams a Starlinerrel térjen vissza, de biztosítani akarták, hogy más lehetőségek is rendelkezésre álljanak.

A helyzet azonban bonyolultabbá vált, mivel a NASA kénytelen volt két asztronautát kihagyni a következő SpaceX küldetésből, hogy helyet biztosítsanak a mentésre. Nick Hague és az orosz Alekszandr Gorbunov szeptemberben indulnak, és várhatóan februárban hozzák vissza Suni Williamst és Butch Wilmore-t. A döntés hátterében a NASA által figyelembe vett űrrepülési tapasztalatok és egyéb tényezők állnak.

Mindeközben Scott Kelly, a NASA egykori asztronautája, aki 2015-2016 között közel egy évet töltött az ISS-en, úgy véli, hogy Wilmore és Williams jól bírják a helyzetet. Kelly személyesen is ismeri őket, és bízik benne, hogy képesek kezelni a helyzetet, mivel mindketten rendkívül tapasztaltak és lelkesek.

Kelly szerint az ISS-en eltöltött idő alatt sokféle tevékenységgel lehet elfoglalni magunkat, beleértve személyes projektek végzését, alvást és számítógépes munkát. Az űrhajósoknak bár hosszú időt kell még várniuk a Földre való visszatérésre, a NASA minden szükséges lépést megtesz, hogy biztosítsa biztonságos hazajutásukat.