promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kiszámolták, mennyivel emelkedhet a nyugdíj jövőre

Kiszámolták, mennyivel emelkedhet a nyugdíj jövőre

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A nyugdíj összegének emelése nem biztos, hogy elég lesz a vásárlóerő megtartásához.

Megérkezett az ősz, ezzel együtt a kormány is kénytelen volt egy hivatalos becslést közzétenni a jövő évi inflációs várakozásokkal kapcsolatban, ami a nyugdíj összegét is befolyásolja. A jóslat jó alapot adhat ahhoz, hogy az egyre nagyobb létszámot képviselő nyugdíjas közösség elkezdjen reménykedni abban, hogy néhány hónap múlva magasabb összeggel csenget be a postás. 

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a gazdasági irányítók 3,7 százalékos átlagos pénzromlásra számítanak idén, míg jövőre 3,2 százalékra. Persze ez még nem a végleges szám, hivatalosan ősszel, novemberben nyújtja be a költségvetést a kormány, amiben a 2025-re vonatkozó új, hivatalos makrogazdasági prognózisok is szerepelnek majd, így a legújabb GDP-növekedési és inflációs előrejelzés. Nem kizárt, hogy addig még változik ez a 3,2 százalékos inflációs prognózis.

Jelen pillanatban az öregségi nyugdíj átlaga 231 000 forint. Ha jövőre ez 3,2 százalékkal emelkedik, akkor az havonta 7400 forintnyi plusz jövedelmet jelent az érintetteknek. Ezzel együtt az átlagnyugdíj összege 2025-ben 238 400 forint körül lehet. 

Aki ennél többet vagy kevesebbet kap, az arányosan több vagy kevesebb emelésre számíthat. Hogy ez aránytalan igazságtalanság a kisnyugdíjasokkal szemben? Régóta ismert tény, de egyelőre nem úgy tűnik, mintha lennének gazdasági javaslatok az aránytalanság megszüntetésére. Addig pedig marad az a tendencia, hogy a magasabb nyugdíjban részesülők magasabb emelésben reménykedhetnek, ezzel is növelve a szakadékot az idősek anyagi lehetőségeinek vonatkozásában.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a várható nyugdíjemelés nem garantálja a nyugdíjasok vásárlóerejének (a nyugdíj reálértékének) megőrzését. Ez pedig egyenes út a nyugdíjasok relatív elszegényedése felé, írta legfrissebb szakértői elemzésében a Nyugdíjguru.

Farkas szerint a nyugdíjasok vásárlói kosarában olyan alapvető élelmiszerek vannak többnyire, mint a tej, az olaj, a liszt, a cukor és a sertéshús, azonban ezen alapanyagok ára nem 3,2 százalékkal emelkedett, hanem magasabb értékben. Így a jövőre várható nyugdíjemelés mellett is kevesebbet tudnak a kosárba pakolni az érintettek ezekből a termékekből. 

Forrás: Portfolio