promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyar nyugdíjasok helyzete sokkal rosszabb mint gondoltuk volna, riasztó statisztika látott napvilágot
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem csak a magyar nyugdíjasok keveslik a havi járandóság összegét.

Egy friss jelentés szerint bár alapvetően talán nem is gondolnánk, bizony nem csak a magyar nyugdíjasok keveslik a havonta nekik járó összeget. A  nyugdíjasok jelentős részének helyzete ugyanis mint most kiderült Németországban sem könnyű.

Erről pedig a szövetségi statisztikai hivatal nemrégiben közzétett jelentése tanúskodik. Ebből ugyanis kiderült hogy az ország összes nyugdíjasának több mint 42 százalékának – tehát több mint hétmillió nyugdíjasnak – havi nettó 1250 euróból, azaz mintegy 478 ezer forintból kell megélnie.

A Dietmar Bartsch nevű parlamenti képviselő kérésére készített beszámoló szerint azonban ez még nem minden, minden negyedik nyugdíjas ugyanis kevesebb mint ezer eurót kap havonta. A nők aránya egyébként ezen a téren is jelentősen magasabb.

Az Infostart a hír kapcsán arról ír, hogy a közelmúltban önálló pártként feloszlott Baloldal Pártjának (Die Linke) korábbi frakcióvezetője ezzel összefüggésben Németország "szegénységi bizonyítványáról" beszélt. A képviselő megszólalásában a nyugdíjasokat az infláció fő vesztesének nevezte. Hangsúlyozta, hogy idén tízszázalékos nyugdíjemelésre lenne szükség legalább az infláció kompenzálása érdekében.

A német nyugdíjbiztosító a fejlemény kapcsán ugyanakkor azzal érvelt, hogy a hivatalos statisztika a nyugdíjasok helyzetére vonatkozóan csak korlátozott jelentőséggel bír. A biztosító 2023-as hivatalos adatai szerint 2022-ben Németországban az átlagos bruttó nyugdíj a férfiak esetében 1728 euró, a nők esetében pedig 1316 euró volt. E mellett pedig arra hivatkoztak, hogy a kormány idősügyi jelentése szerint a németországi nyugdíjas házaspárok átlagosan havi 2907 eurós (1,1 millió forint) nettó összjövedelemmel rendelkeznek az öregségi ellátásokból és a többletjövedelemből.

A 65 év feletti egyedülállók körében a férfiak átlagosan 1816 (695 528 forint) a nők pedig 1607 (615 421 forint) eurót kapnak.

Ehhez képest egyébként a magyar nyugdíjasok helyzetéről, 2024-ben azt lehet tudni, hogy az inflációs előrejelzések mértékéhez igazodva 2023-hoz hasonlóan januártól 6 százalékkal magasabb nyugdíjat kaptak az idősek. Ezzel pedig az átlagnyugdíj 230.528, a medián nyugdíj tehát az az összeg, amennyinél az érintettek fele kevesebbet, fele pedig többet kap egészen pontosan 204 157 forint körül alakul, ami láthatóan jócskán elmarad a német nyugdíjakhoz képest.

Egy másik érdekes információról, a 2024-es nyugdíjprémium alakulásáról az ATV híradójában számoltak be nemrégiben:

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás