promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végre egy jó hír érkezett a nyugdíjasoknak, ezek a pozitív változások jönnek 2024-ben
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mutatjuk a 2024-es évre vonatkozó nyugdíjjal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Nagyon fontos információk érkeztek a nyugdíjasok számára a jövő évvel kapcsolatban. Mutatjuk a részleteket ezzel kapcsolatban.

A nyugdíjkorhatár jövőre sem nem változik, így 2024-ben is marad 65 év. Így jövőre az 1959. január 1. és december 31. között született személyek töltik be a nyugdíjkorhatárukat. 2024-ben természetesen bármikor igényelheti a nyugdíját az, aki már korábban teljesítette annak feltételeit, de még nem vette igénybe a nyugdíját.

A nők kedvezményes nyugdíjának feltételei sem változnak 2024-ben. Eszerint egy nő a 65 éves nyugdíjkorhatára előtt jövőre is akkor igényelhet nyugdíjat, ha megszerzett legalább 40 évi jogosító időt, azon belül pedig legalább 32 év, munkával szerzett szolgálati időt. Az idei 441 milliárd forint kiadás után a jövő évi költségvetési törvényben a nők kedvezményes nyugdíjára már 467 milliárd forintot (a teljes 6019 milliárd forintos  jövő évi nyugdíjkassza 7,76 százalékát) kell fordítani.

Nyugdíjmegállapítás

A 2024. január 1. és december 31. között megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során új valorizációs szorzókat kell alkalmazni, amelyekről 2024. márciusában (legkésőbb április elején) jelenik majd meg kormányrendelet.

E szorzók várhatóan 14 százalékkal magasabbak lesznek, mint a 2023-ban alkalmazott valorizációs szorzók voltak.

Nyugdíjemelés

2024. január 1-jétől a nyugdíjakat (és két tucatnyi egyéb ellátást) 6 százalékos mértékben emelik, mert a jövő évi költségvetési törvényben jelenleg 6 százalékos inflációs előrejelzés szerepel. A költségvetési törvény esetleges decemberi felülvizsgálata során az inflációs előrejelzés még módosulhat. Emlékezhetünk, hogy a 2023-ra szóló költségvetési törvényben eredetileg szereplő 5,2%-os inflációs előrejelzést a törvény 2022. decemberi felülvizsgálata során 15%-ra emelték, ezért a nyugdíjakat 2023. január 1-jétől 15%-kal emelték.

2024-ben ráadásul tavasszal európai parlamenti és önkormányzati választások is lesznek, ami a nyugdíjasokat illető ellátások emelése szempontjából az eddigi tapasztalatok szerint nem rossz hír. Mindenesetre a nyugdíjakat 2024. január 1-jétől a 2024. évre vonatkozó költségvetési törvény 2024. január 1-jén hatályos szövegében előrejelzett inflációs mértékkel kell majd megemelni.

Januárban ismét emelni fogják a nyugdíjakat újabb 6 százalékkal, februárban pedig a 13. havi ellátásra is számíthatnak a nyugdíjasok

Egy százalékpontnyi nyugdíjemelés jövőre körülbelül 65 milliárd forint lehet, így a 6 százalékos emelés 390 milliárd forintba kerülhet a költségvetésnek, vagyis ennyivel több pénzből gazdálkodhatnak jövőre a nyugdíjasok.

Ha jövőre a 2024. január-augusztus hónapokban mért tényleges inflációs adatokból becsülhető éves infláció mértéke (akár az általános, akár a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint) meghaladná a 2024. januári emelés mértékét, akkor 2024. novemberében is kiegészítő nyugdíjemelésre vagy egyösszegű kompenzációra kerülhet sor - olvasható a Pénzcentrum összefoglalójában.

A nyugdíjasok jövőjét érintő kérdésekről a fenti összefoglalót összeállító, Farkas András bővebben is mesélt nemrégiben egy interjúban, ami alább megtekinthető:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás