promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elmaradhat idén a nyugdíjprémium? Letaglózó hírt kaptak az idősek a 2024-es számokról
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A nyugdíjprémium csak 3,5%-os növekedés felett illeti meg a nyugdíjasokat, ez azonban nem biztos, hogy összejön 2024-ben.

Nemrégiben nagyon fontos hírek érkeztek a nyugdíjasok számára a következő évek szempontjából. Ami a 2024-es évet illeti, 2023 után nem javul, de talán nem is romlik tovább a nyugdíjasok helyzete 2024-ben.

Az idei évről egyelőre azt lehet tudni, hogy az inflációs előrejelzések mértékéhez igazodva 2023-hoz hasonlóan januártól 6 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak az idősek. Ezzel pedig az átlagnyugdíj 230.528, a medián nyugdíj tehát az az összeg, amennyinél az érintettek fele kevesebbet, fele pedig többet kap egészen pontosan 204 157 forint lesz.

A nyugdíjprémium azonban továbbra is kérdéses. Ezt abban az esetben kell kifizetni az időseknek,  ha a GDP növekedése legalább 3,5 százalékos.  A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján idén  2,5-3,5 százalék között várható majd a gazdasági növekedés, a kormány ugyanakkor a 2024-es költségvetést 4,1 százalékkal tervezte.

Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanakkor a napokban bejelentette, hogy ez a szám 3,6% lesz végül. A kormány tehát jelenleg úgy számol, hogy ezt a prémium eléréséhez szükséges minimumot éppen hogy csak átlépi a GDP növekedése a 2024-es évben. 

Ha pedig ez így következik be, akkor az legfeljebb 2 ezer forint nyugdíjprémiumot jelenthet az idősek számára, abban az esetben ha a nyugdíjas havi ellátása eléri a 80 ezer forintot, ha viszont nem éri el, ennél is kevesebb lehet a nyugdíjprémium. Ezt Farkas András, a Nyugdíjguru vezető elemzője mondta az RTL Híradónak.

Rossz hír azonban, hogy a gazdasági növekedésre vonatkozó szakmai előrejelzések lényegesebben pesszimistábbak a kormány elképzeléseivel szemben. A szakemberek úgy látják, tíz prognózis átlaga alapján a várt GDP-növekedés a 3 százalékot sem fogja elérni 2024-ben. A két szélsőérték a GKI Gazdaságkutató 2,25 százalékkal és a Pénzügyminisztérium a maga 3,6 százalékkal.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem hivatalos prognózisa azonban ennél sokkal optimistább, ő 4 százalék körüli növekedésre számít, ami még magasabb nyugdíjprémiumot jelenthetne az idősek számára - írja a naphire.hu.

A 2024-es nyugdíjprémium alakulásáról az ATV híradójában is beszámoltak nemrégiben:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás