promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végre egy jó hír érkezett az időseknek, jelentős nyugdíjprémium érkezhet hamarosan
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

2024 talán jobb év lehet a nyugdíjasok számára.​

Fontos hírek érkeztek a nyugdíjasok számára a következő évek szempontjából. Ami a 2024-es évet illeti, 2023 után nem javul, de talán nem is romlik tovább a nyugdíjasok helyzete 2024-ben Simonovits András közgazdász elmondása szerint.

A Népszavának nyilatkozó szakértő emlékeztetett, hogy 2023 januárjában 15 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat , amit az éves tervezett inflációhoz mértek, ám az első 6 hónap nyugdíjas inflációjának átlaga nem ennyi, hanem 25,1 százalék volt.

Az idei évről egyelőre azt lehet tudni, hogy az inflációs előrejelzések mértékéhez igazodva 2023-hoz hasonlóan januártól 6 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak az idősek. Ezzel pedig az átlagnyugdíj 230.528, a medián nyugdíj tehát az az összeg, amennyinél az érintettek fele kevesebbet, fele pedig többet kap egészen pontosan 204 157 forint lesz.

Ami ezen felül biztos, hogy lesz 13.havi nyugdíj is, ezt pedig a januári 6 százalékos emeléshez igazított plusz ellátást februárban kapják majd meg az érintettek.

Ugyanakkor az még továbbra is kérdéses, hogy jár-e majd ősszel nyugdíjprémium.

Ezt abban az esetben kell kifizetni az időseknek,  ha a GDP növekedése legalább 3,5 százalékos.  A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján idén  2,5-3,5 százalék között várható majd a gazdasági növekedés, a kormány ugyanakkor a 2024-es költségvetést 4,1 százalékkal tervezte.

Ha pedig ez a második, kedvezőbb forgatókönyv válna be, akkor a nyugdíjasok novemberben 12 ezer forintot kaphatnak prémium gyanánt.  A nyugdíjprémiumot úgy számítják ki, hogy a novemberi nyugdíj összegének, de legfeljebb 80 ezer forintnak az egynegyedét szorozzák a tényleges GDP növekedés és a 3,5 százalék törvényi küszöbérték különbségével, de legfeljebb 4-gyel, így annak maximális összege is 80 ezer forint lehet.

Ebben az esetben természetesen egyszeri juttatásról van szó, de így is nagy segítség lehet a nyugdíjasok számára.

A 2024-es nyugdíjprémium alakulásáról az ATV híradójában is beszámoltak nemrégiben, ott azonban arról számoltak be, hogy idén elmaradhat a plusz juttatás.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás